x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Represalii împotriva conducerii ziarului care a demascat fraudarea alegerilor din Rusia

Represalii împotriva conducerii ziarului care a demascat fraudarea alegerilor din Rusia

de Robert Veress    |    13 Dec 2011   •   09:09
Represalii împotriva conducerii ziarului care a demascat fraudarea alegerilor din Rusia

Redactorul-sef al Kommersant si presedintele grupului de presa care detine publicatia au fost demisi de patronul trustului, miliardarul Aliser Usmanov (foto), anunta Gazeta.ru. Motivul invocat: Kommersant a publicat articole ce contineau cuvinte considerate ofensatoare la adresa premierului Vladimir Putin.

In numarul din 12 decembrie, Kommersant-Vlast a publicat un reportaj privind fraudele imputate partidului de guvernamant, Rusia Unita, in alegerile legislative din 4 decembrie ilustrate de o fotografie a unui buletin de vot invalidat pe care se putea citi un mesaj injurios la adresa lui Putin.

Pe coperta saptamanalului se afla o poza a lui Vladimir Putin cu o expresie coplesita si un titlu cu un subtil joc de cuvinte care permitea combinarea cuvintelor "Rusia Unita" si "frauda la urne".

"Aceste publicatii sunt la limita unui comportament infractional", a declarat Usmanov, lasand sa se inteleaga ca nu se va opri aici, urmand sa actioneze si in instanta impotruva redactorului sef, Maxim Kovalski.

Victoria partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin cu peste 49 la suta din voturi a fost contestata puternic in Rusia, provocand manifestatii de protest fara precedent pe tot teritoriul tarii.

Pe site-ul Kommersant nu este pomenita schimbarea editoriala, iar la loc de cinste a ramas joc-ul online 'Umple urna de vot', inspirat, in mod clar, de principala metoda descoperita de fraudarea a alegerilor (folosirea votului multiplu).

De asemenea, ziaristii continua sa titreze folosindu-se de jocuri de cuvinte: 'Putin provoaca o reactie in lant' este titlul unei stiri care vorbeste despre faptul ca premierul rus a inaugurat a patra unitate a unei centrale nucleare.

×