La 15 iulie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a prezidat ceremonia oficială de decernare a Premiului ONU pentru Populație pentru anul 2021. La categoria «Candidați individuali», câștigătorul premiului este doamna Hassane Haousseize Zouera, comisar de poliție din Niger, iar la categoria «Instituții» premiul a revenit Direcției Generale pentru Populație din provincia Oaxaca, Mexic.
Comisarul Hassane Haousseize Zouera este campion al promovării drepturilor femeilor și copiilor și combaterii violenței de gen în Niger, coordonând activitatea de profil a 107 brigăzi de poliție în identificarea riscurilor la adresa copiilor și femeilor și elaborarea procedurilor administrative de combatere a violenței de gen.
Direcția Generală pentru Populație din Oaxaca s-a remarcat prin elaborarea unui « Atlas de Gen » recunoscut la nivel național, acesta fiind un instrument de diagnostic privind calitatea vieții femeilor din perspectiva egalității de gen și a constrângerilor cu care se confruntă; totodată, s-a implicat activ în promovarea educației pentru reducerea apariției sarcinii în randul adolescentelor.
Ceremonia de premiere a avut loc în format virtual, mesajul Secretarului General al ONU fiind transmis de către doamna Maria Luiza Ribeiro Viotti, Secretar General-Adjunct, Șef de Cabinet. Au participat, de asemenea, ministrii Sănătății și de Interne din Niger, oficialități din Mexic, ambasadori, diplomați și oficiali ai ONU.
În intervenția sa, diplomatul român a arătat că: “Premiul ONU pentru Populație are o istorie de 40 de ani. În 1981, statele membre ONU, într-un efort de marcare a importanței problematicii populației și dezvoltării, au înființat acest premiu pentru recunoașterea contribuțiilor remarcabile ale unor oameni și organizații ce și-au dedicat viața și activitatea identificării de soluții la problemele presante ale populației. Premiul Națiunilor Unite pentru Populație – cea mai prestigioasă distincție acordată anual în sistemul ONU în acest domeniu – s-a dovedit a fi un instrument puternic pentru promovarea conștientizării importanței problemelor populației și onorarea contribuțiilor acelora care și-au pus cunoștințele în serviciul umanității. Prezidarea, timp de trei ani, a procesului de selecție a laureaților Premiului ONU pentru Populație a reprezentat pentru mine o onoare și un privilegiu dar, înainte de toate, constituie o recunoaștere a contribuției României la promovarea valorilor Organizației Națiunilor Unite.”
Prezidarea Comitetului Premiului ONU pentru Populație a fost o premieră pentru diplomația română. Mandatul Președintelui Comitetului este de un an, Reprezentantul Permanent al României la ONU fiind ales în 2019, iar apoi reales în 2020 și 2021. Comitetul este un organism ONU compus din reprezentanți ai unui număr de zece state membre provenind din cele cinci grupuri regionale ale Organizației, un reprezentant al Secretarului General ONU și unul al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație – UNFPA (agenție a ONU, care îndeplinește și rolul de Secretariat al Comitetului).
Anul acesta, la etapa finală a selecției au participat 11 candidați individuali și 8 instituții. Pentru a face departajarea câștigătorilor, juriul s-a ghidat după 7 criterii profesionale: contribuția candidaților la studierea dinamicii populației din perspectiva dezvoltării durabile ; promovarea drepturilor omului și a diversității, în scopul asigurării dezvoltării pentru toți, inclusiv a grupurilor indigene, persoanelor în vârstă, a celor cu descendență africană, tinerilor și grupurilor vulnerabile ; acțiunea umanitară și promovarea politicilor ce contribuie la dezvoltare durabilă și pace ; inițiative și politici ce promovează accesul la îngrijire medicală pentru mame, nou-născuți, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.; avansarea procesului de împuternicire a femeilor și promovarea egalității de gen, inclusiv prin eliminarea practicilor traumatizante; promovarea politicilor de gestionare a provocărilor emergente precum migrația, urbanizarea, schimbările climatice, educația; impactul transformațional al activității candidaților la nivel societal. La acestea s-au adăugat criteriul echilibrului de gen și cel al echilibrului geografic.
Premiul ONU pentru Populație a fost înființat prin rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 36/201 din 17 decembrie 1981, fiind acordat anual, începând cu 1983, pentru două categorii: persoane și instituții. Laureații sunt personalități, organizații și instituții cu contribuții excepționale la soluționarea problemelor din domeniul populației și sănătății reproductive. Printre aceștia, se numără Indira Ghandi, fost Prim-Ministru al Indiei, Bill și Melinda Gates, Sir Prince Ramsey (medic din Antigua și Barbuda care a jucat un rol pivotal în combaterea HIV în America Latină), Majestatea Sa Gyalyum Sangay Choden Wangchuck, Regina Mamă a Regatului Bhutan, Șefi de stat și miniștri din Indonezia, Bangladesh, Egipt și Gambia, personalități științifice din Franța, Tailanda, Australia, Egipt, Ghana și SUA, organizații precum Institutul Guttmacher - SUA, Programul pentru Educație Internațională în Obstretică și Ginecologie al Universității John Hopkins - SUA, Save a Child’s Heart din Israel, Family Care International din SUA, Centrul pentru studii de Populație din Ecuador ș.a.