x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: În spatale "faţadei democratice" se ascunde dictatura

Republica Moldova: În spatale "faţadei democratice" se ascunde dictatura

22 Mai 2009   •   00:00

Cotidianul austriac Der Standard publică un interviu cu Dumitru Ciorici, directorul executiv al Unimedia, portal de ştiri din Republica Moldova. Ciorici consideră că, în cazul în care la preşedinţia Republicii Moldova va veni Zinaida Greciannîi, succesoarea actualului preşedinte-comunist Vladimir Voronin, lucrurile nu se vor schimba în bine pentru opoziţia din Republica Moldova.

Potrivit Constituţiei moldovene, aminteşte jurnalistul, sunt prevăzute două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Dacă opoziţia va refuza să voteze şi a doua oară, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Totuşi, Ciorici se îndoieşte că o asemenea situaţie constituie o şansă reală pentru opoziţie.

În ceea ce priveşte demonstraţiile care au avut loc după alegerile din aprilie, Dumitru Ciorici subliniază că, în condiţiile în care mass-media ale republicii se află sub controlul deplin al Partidului Comuniştilor, acţiunile de protest au fost folosite în scopul discreditării opoziţiei. În timpul demonstraţiilor au fost distruse două clădiri de stat, iar puterea comunistă nu a ezitat să pună toată vina pe seama opoziţia.

'Există două scenarii privind evoluţia evenimentelor după violenţele din aprilie: fie partidele din opoziţie devin mai puternice, fie, ca urmare a protestelor, pierd multe dintre mandatele de deputat pe care le au acum', îşi exprimă Ciorici convingerea.

În opinia jurnalistului moldovean, dacă Zinaina Grecianîi va deveni preşedinte al Republicii Moldova, lucrurile nu se vor schimba în mod radical pentru opoziţie, care nu va deveni mai influentă. 'După alegerile din aprilie, regimul aflat la putere a început să sperie şi să ameninţe jurnaliştii incomozi, iar organizaţiile non-guvernamentale independente au fost luate de gât de departamentele financiare', declară Ciorici.

Cu toate acestea, tinerii care au protestat în stradă nu au fost dirijaţi de opoziţie, ci de propriile convingeri, subliniază Ciorici. Opoziţia a sprijinit exclusiv proteste paşnice, de aceea există toate motivele să se creadă că autorităţile Republicii Moldova au provocat în mod intenţionat violenţele şi agresiunile, pentru a acuza apoi opoziţia.

Dumitru Ciorici îşi leagă speranţele de integrarea Republicii Moldova în structurile europene. Însă, 'UE îi va permite din nou conducerii moldovene să-i arunce praf în ochi. Cu toate acestea, în spatele faţadei democratice, continuă să se ascundă dictatura', conchide Ciorici pe un ton pesimist.

Agerpres

×
Subiecte în articol: externe ciorici