x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Noua majoritate parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură anularea sistemului de vot mixt

Republica Moldova: Noua majoritate parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură anularea sistemului de vot mixt

11 Iun 2019   •   21:15
Republica Moldova: Noua majoritate parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură anularea sistemului de vot mixt

Noua majoritate parlamentară de la Chişinău, compusă din deputaţii Partidului Socialist al lui Igor Dodon şi ai Blocului ACUM (PAS plus PPDA), a votat în prima lectură anularea sistemului de vot mixt şi revenirea la cel proporţional, proiectul fiind susţinut cu o majoritate de voturi, informează portalul Deschide.md şi Radio Chişinău.

Proiectul prevede, de asemenea, încetarea propagandei electorale în ziua alegerilor şi sistarea campaniei electorale în preziua alegerilor.

Potrivit Radio Chişinău, proiectul a provocat mai multe discuţii şi propuneri, inclusiv în privinţa introducerii votului electronic, sau modificarea sistemul de distribuire a voturilor concurenţilor electorali care nu au acces în parlament, urmând să fie examinate în a doua lectură.

Schimbarea sistemului electoral prin trecerea de la sistemul proporţional la cel mixt a fost votată în iulie 2017 de către deputaţii Partidului Democrat, ai socialiştilor şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM), fiind criticat de Comisia de la Veneţia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

La alegerile legislative din 24 februarie s-a votat în baza sistemului sistemul mixt, criticii afirmând că sistemul a avantajat Partidul Democrat de guvernământ, în timp ce Blocul ACUM, atunci în opoziţie, a pledat constant pentru revenirea la sistemul de alegere pe liste de partid.

În schimb, socialiştii, care au votat marţi anularea sistemului mixt de vot, nu doar că i-au ajutat în urma cu doi ani pe democraţii lui Vlad Plahotniuc să-l voteze, dar nici nu au recunoscut vreodată că acesta le-a adus pierderi electorale, notează postul de radio Europa Liberă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: republica moldova vot mixt