x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REŢETA LUI NAZARBAIEV / Acmetalul, moneda care va salva lumea

REŢETA LUI NAZARBAIEV / Acmetalul, moneda care va salva lumea

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2009   •   00:00
REŢETA LUI NAZARBAIEV / Acmetalul, moneda care va salva lumea

Preşedintele Kazahstanului vrea să scoată dolarul în afara legii şi pretinde că a găsit soluţia care va scoate lumea din criza financiară: moneda unică mondială.



Nursultan Nazarbaiev s-a afirmat la conferinţa economică a ţărilor din Asia Centrală, propunându-le celor prezenţi la reuniune o soluţie "genială" de ieşire din actuala criză financiară : "acmetalul" – moneda unică mondială, scrie Pravda.  Denumirea viitoarei monede, despre care nu a precizat cum ar putea arăta, vine de la grecescul "acme", care înseamnă "nivelul de vârf al unei dezvoltări" şi cuvântul "capital”. El a combătut dolarul, ca unica rezervă valutară, afirmând că este "ilegal" şi a spus că noua monedă propusă de el ar putea fi creată sub egida Naţiunilor Unite. Nazarbaiev şi-a argumentat propunerea prin faptul că actualul sistem financiar mondial nu mai corespunde criteriilor de stabilitate ale unui sistem valutar.

LEGITIMITATE
"Trebuie să trecem la un sistem monetar cu totul nou, bazat pe legitimitate şi la un singur sistem monetar", a afirmat el. Liderul Kazahstanului  e de părere că, prin înfiinţarea unui sistem monetar unic, s-ăr putea înlocui şi noţiunea de "capitalism" cu cea de "acmetalism". În opinia lui Nazarbaiev, "sistemul cererii şi ofertei de valute nu este competitiv, ci constrânge mai degrabă", fiind, totodată, "greu de controlat". El l-a citat şi pe cancelarul german Angela Merkel, între liderii ţărilor care au mai oferit exemple de soluţii pentru reformarea sistemului valutar şi financiar, în concordanţă cu actuala criză financiară mondială, reamintind că a propus crearea unui consiliu economic în cadrul ONU, care să se ocupe de această problemă.

×
Subiecte în articol: externe