x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rețete medicale, pe model polonez: date pacienților pe telefon, nu pe hârtie

Rețete medicale, pe model polonez: date pacienților pe telefon, nu pe hârtie

de Monica Cosac    |    26 Feb 2024   •   07:20
Rețete medicale, pe model polonez: date pacienților pe telefon, nu pe hârtie
Sursa foto: ThinkstockPhotos

Toate rețetele medicale prescrise de doctori, nu doar cele decontate parțial sau integral de casele de asigurări de sănătate, vor fi eliberate sub formă electronică, iar pacienții le vor putea vedea pe o platformă unică pentru prescripţia de medicamente, prin intermediul unui „link” securizat, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Pe lângă faptul că nu vor mai fi nevoiți să descifreze scrisul de doctor de pe rețetele eliberate pe hârtie, pacienții vor putea să vadă, în timp real, și stocurile de medicamente din farmacii, astfel că nu se vor mai plimba de la o farmacie la alta pentru a pentru a căuta toate pastilele prescrise.

Cu toate că în România există legislație privitoare la emiterea de rețete electronice, de mai bine de un deceniu, sistemul gândit la vremea aceea este disfuncțional și nu a putut fi folosit pe scară largă, așa cum intenționau autoritățile, la momentul respectiv. Mai exact, eliberarea prescripțiilor în acest format s-a făcut doar în cazul celor care sunt decontate, total sau parțial, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un grup de 17 parlamentari USR consideră că a găsit soluția pentru ca toate rețetele să fie eliberate în format electronic și să le înlocuiască pe cele pe suport de hârtie, și anume: o platformă unică pentru prescripțiile medicale.

Astfel, prin proiectul de lege pus recent pe masa senatorilor, document care vizează modificarea Legii Sănătății (L. nr. 95/2006), Ministerul Sănătății va trebui să înfiinţeze, conform inițiativei legislative, până la 1 ianuarie 2025, „o platformă informatică online dedicată eliberării prescripţiilor de medicamente, denumită (...) Platforma unică pentru prescripţii sau «e-Reţeta», conectată la Sistemul informatic pentru prescripţia electronică (SIPE) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care emite prescripţii electronice”.

Utilizarea platformei unice va fi obligatorie pentru toţi medicii prescriptori, care se vor putea conecta la „e-Reţeta” printr-un certificat digital calificat, și poate fi același pe care le folosesc acum pentru accesarea SIPE. Tranziţia de la prescripţia pe suport hârtie la prescripţia electronică ar trebui să se realizeze, potrivit proiectului legislativ, în termen de 90 de zile de la punerea în funcţiune a platformei.

Cum vor accesa pacienții noua platformă

„Medicii prescriptori vor înregistra fiecare medicament, precum şi posologia (dozajul, modul de administrare, durata etc.). Platforma permite generarea unui ID şi a unui link unic care poate fi folosit de către pacient pentru a consulta prescripţia primită”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Persoanele mai în vârstă, mai puțin familiarizate cu tehnologia sau chiar deloc, le vor putea solicita medicilor să li se elibereze și forma printată a prescripției, astfel încât să poată folosi în continuare rețetele pe hârtie.

Farmaciştii vor putea accesa ultima rețetă medicală a pacientului cu ajutorul cardului de sănătate al pacientului sau cu ajutorul CNP-ului pacientului. De asemenea, proiectul stipulează că aceștia „pot modifica medicamentaţia şi posologia, înregistrându-se suplimentar aceste noi informaţii, precum şi motivaţia din spatele modificării”. Este vorba despre medicamentele de pe listele de compensate și gratuite, iar aceste modificări se vor vedea în timp real şi în reţeta electronică ce este accesată prin link-ul unic.

Harta farmaciilor și stocurile medicamentelor

Foarte importantă pentru bolnavi, în special pentru cei cronici, care sunt nevoiți să-și ridice lunar aceste rețete de la medicul de familie, o altă prevedere a inițiativei este obligarea Ministerului Sănătății de a pune la dispoziția pacienților, prin intermediul noii platforme, a listei și hărții tuturor furnizorilor de medicamente, precum şi stocurile de medicamente disponibile în cadrul acestora.

În felul acesta, fiecare pacient va putea să vadă care dintre farmaciile din proximitate are toate medicamentele care i-au fost prescrise, fără să să mai fie nevoit să meargă din farmacie în farmacie în căutarea acestora.

„Astfel, se facilitează gestiunea de stocuri de medicamente din unităţile medicale şi farmaceutice, acestea fiind afişate în timp real pentru publicul larg. Cetăţenii pot să identifice cu uşurinţă din care punct farmaceutic pot procura medicaţia de care au nevoie”, spun inițiatorii, în expunerea de motive.

„În România de astăzi, pentru a putea achiziționa toate medicamentele de pe o rețetă, un pacient trebuie să meargă la două-trei farmacii. El nu are de unde să știe care este stocul pentru anumite medicamente într-o farmacie. Și așa se face că farmacistul ia rețeta și spune: nu avem decât X și Y de aici. Și apoi pacientul trebuie să meargă în altă farmacie, în căutarea medicamentelor care i-au fost prescrise. Acest lucru nu este normal, pacientul ar trebui să poată să găsească rapid pe internet farmacia care îi poate oferi toate medicamentele prescrise de medic”, spune deputatul Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii proiectului.

Autorii documentului susțin că s-au inspirat „din modelul polonez de prescripţie medicală electronică”, care este disponibilă în 3 forme: sms, document cu cod de bare şi document cu cod QR.

×