x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniunea informală a NATO la Tallinn

Reuniunea informală a NATO la Tallinn

de Anca Aldea    |    22 Apr 2010   •   00:00

Miniştrii de Externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice se întâlnesc astăzi şi mâine la Tallinn, în Estonia, pentru a discuta despre procesul de transformare a NATO, politica de extindere şi parteneriatele Alianţei, precum şi despre noile provocări cu care se confruntă aceasta. În cadrul acestei reuniuni, care are caracter informal, nici o decizie nefiind adoptată aici, au loc întrevederi de lucru ale Consiliului Nord-Atlantic, precum şi o întâlnire între reprezentanţii NATO şi cei 18 ai ţărilor-partenere la misiunea ISAF din Afganistan. Întâlnirea la nivel de miniştri de Externe, la care ia parte şi şeful diplomaţiei române, Teorod Baconschi, urmează totodată să stabilească agenda politică a celei de-a doua reuniuni NATO a anului, din noiembrie, care va avea loc la Lisabona şi va avea caracter formal.

Şefii diplomaţiei din NATO vor discuta astăzi şi mâine despre aşa-numitul "concept strategic" al Alianţei (care ar urma să fie adoptat la summit-ul de la Lisabona). Pentru finalizarea conceptului se iau în calcul problematici diverse, incluzând pirateria, proliferarea balistică, războiul cibernetic, extinderea Alianţei, parteneriatele strategice, viitorul armelor nucleare etc. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, marele absent de la reuniunea de la Tallinn, declara în urmă cu câteva zile că, în ciuda diferenţelor din Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, ambele tabere încearcă să normalizeze relaţiile şi să le ducă la un nou nivel.

Ministrul român de Externe a plecat spre Tallinn cu mesajul de a-şi asigura partenerii de angajamentul României faţă de continuarea politicii uşilor deschise a NATO. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti va susţine totodată poziţia ţării noastre cu privire la dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

În timp ce la Tallinn se desfăşoară reuniunea miniştrilor de Externe din cadrul NATO, la Veliki Novgorod (la circa două ore de Sankt Petersburg) are loc conferinţa "Noi tendinţe ale securităţii europene: Cum începem secolul al XXI-lea?". La masa rotuntă organizată joi şi vineri participă politicieni, cercetători şi diplomaţi ruşi, polonezi, finlandezi şi estonieni, iar principalele teme de discuţie sunt legate de securitatea europeană şi a Federaţiei Ruse, cu precădere problemele legate de schimbările recente ale modelelor de securitate naţională şi europeană, cooperarea dintre Rusia şi NATO, tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al doilea război mondial, noile tehnologii folosite în războaiele cibernetice.

×
Subiecte în articol: externe