x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuters: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare

Reuters: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare

27 Ian 2012   •   12:41
Reuters: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare

Protestele din Romania sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenta politica sau pentru a ameninta guvernul. Cu toate acestea, jurnalistii de la Reuters sustin ca aceste manifestatii ar putea submina sansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare si l-ar putea lasa pe presedintele Basescu prins intr-o casatorie nefericita cu oponentii sai.

Desi Romania a facut progrese uriase in ultimii 20 de ani, venitul pe cap de locuitor este in continuare mai mic de jumatate din media UE, iar tara este considerabil mai saraca decat alte state foste comuniste, cum ar fi Polonia sau Ungaria. Multe sate sau chiar si parti din Bucuresti nu au nici acum apa curenta sau elctricitate, comenteaza Reuters.

Romanii au avut tendinta sa sufere in tacere sub comunism si nu a existat echivalentul Revolutiei din 1956 din Ungaria sau al Primaverii de la Praga din 1968.

Miile de persoane care au iesit in strada in aceasta luna au ales Piata Universitatii, unde s-au adunat protestatarii in 1989, loc cunoscut in prezent drept "Kilometrul zero al democratiei", numit astfel pentru a rezona cu evenimentele din acel an.

Protestarii sunt nemultumiti in legatura cu lipsa de progrese in reducerea decalajelor fata de celelalte state membre ale UE si au sentimentul ca politicienii sunt mai interesati in a-si umple propriile buzunare decat sa lucreze in interesul tarii.

Boc a recunoscut efectiv slabiciunea pozitiei Partidului Democrat Liberal pe care il conduce, prin repunerea in functie a lui Raed Arafat, iar in sondaje formatiunea sa este cotata cu 18%, comparativ cu procentul de 50% pentru USL, o alianta nefireasca de stanga, noteaza Reuters, citata de Agerpres.

USL a promis ca va anula unele masuri de austeritate si, daca va ramane unita si va obtine suficiente voturi pentru a prelua puterea, va ramane blocata cu Basescu la presedintie - care va putea intarzia si va incerca sa blocheze legi - pana in 2014.

In cele din urma, Boc si Basescu vor fi judecati prin prisma rezultatelor. Insa cu o crestere asteptata de doar 2% in acest an, timpul se apropie de sfarsit.

×