x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Revoluţia neîmplinită"

"Revoluţia neîmplinită"

de Petio Petkov    |    12 Apr 2009   •   00:00

"Moldova a trăit o semirevoluție din care nimeni nu a câștigat", săptămânalul sofiot "Capital" analizează evenimentele de la Chişinău din ultimele zile.



SCHIMBAREA NU A VENIT. "Revoluția nu a avut loc", constată autorul Ognian Gheorghiev. "Demonstrațiile de masă nu au produs schimbarea, dimpotrivă - Partidul Comunist a ieșit din ele și mai puternic. Spre deosebire de revoluțiile colorate din Georgia, Ucraina și Uzbekistan, opoziția moldoveană a rămas la marginea evenimentelor surprinsă de transformarea rapidă a protestului în vandalism. Opoziția a fost prea cuminte și nu a avut un plan concret pentru ieșirea din situație", constată autorul.

OPOZIŢIA ÎN IMPAS. Observatorii internaționali care au recunoscut corectitudinea alegerilor, în ciuda "anumitor nereguli", au pus principalele trei partide de opoziție într-o situație și mai complicată. Liderul PLD Vlad Filat  a declarat că există dovezi despre abuzuri și falsificări, precum folosirea voturilor unor persoane decedate. Analiștii moldoveni însă sînt de părere că pentru a cere noi alegeri, opoziția trebuie să scoată dovezi mult mai substanțiale, comentează autorul.

GREU DE DEMONSTRAT. "Victoria comuniștilor nu este contestată de nimeni. Problema este însă - cu cît. Ceva manipulări ale votului au avut loc. Opoziția va fi lăsată să verifice listele electorale. În numai patru zile însă va fi foarte greu să fie dovedite falsificările", scrie Ognian Gheorghiev.

BUCUREŞTIUL, REŢINUT.
La Chișinău, între timp continuă acuzațiile reciproce.  Comuniștii și liderul lor Voronin  aruncă cuvinte grele înspre opoziție, înspre protestatari și înspre suspectul permanent - România. Bucureștiul a păstrat tonul diplomatic, a evitat declarațiile (cu exepția respingerii scurte a acuzațiilor lui Voronin) lăsând inițiativa Uniunii Europene, spune Gheorghiev. Bruxellesul este singurul mediator capabil să oprească o prăbușire totală a relațiilor între cele două vecine, adaugă acesta. Opoziția a acuzat guvernanții că au provocat vandalismul în scopul de a-și prezenta oponenții drept distrugători ai statalității. Măsurile Guvernului nu vor putea înăbuși nemulțumirea care nu a fost generată numai de rezultatul alegerilor, ci de criza ce se face tot mai simțită, de sărăcia și imigrația în masă. Oamenii sunt furioși de corupția comuniștilor și de întoarcerea lor spre Rusia, explică autorul.

CINE CAŞTIGA, TOTUŞI?
Singurii câștigători de pe urma "revoluției moldovene" se pare vor fi hardlinerii transnistreni care continuă să amenințe cu declararea independenței. Vor câștiga și cei care doresc să instituie un control total asupra tehnologiilor moderne de comunicare, Internetul, explică autorul. Autoritățile georgiene, de pildă, au blocat parțial legăturile prin internet în timpul ultimei demonstrației antiprezidențiale la Tbilissi, adaugă acesta, în susţinerea afirmaţiei.
 

×
Subiecte în articol: externe