x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalul.ro - primul cotidian din România care a anunțat ceea ce acum se confirmă: Obama câștigă DETAȘAT alegerile din SUA

Jurnalul.ro - primul cotidian din România care a anunțat ceea ce acum se confirmă: Obama câștigă DETAȘAT alegerile din SUA

de Robert Veress    |    06 Noi 2012   •   23:56
Jurnalul.ro - primul cotidian din România care a anunțat ceea ce acum se confirmă: Obama câștigă DETAȘAT alegerile din SUA
Sursa foto: AFP
UPDATE 7.10
Jurnalul.ro, v-a prezentat, în premieră, la ora 1,40, ceea ce acum s-a anunțat semi-oficial: Barack Obama câștigă detașat alegerile din SUA și un nou mandat la Casa Albă.
După numărătoarea a aproape 100 de milioane de voturi, Obama are un scor electoral de 281 - 290, în funcție de sursă. 270 este scorul suficient pentru câștigarea alegerilor.
Scorul este mai usturător decât cel scontat de republicani, în predicția pe care v-am prezentat-o la ora 1.40, fiindcă Obama a câștigat, la o diferență marginală, e drept, alegerile din Florida - singurul caz în care republicanilor nu le-a ieșit socoteala.
Romney încă mai conduce în scorul votului popular, la o diferență foarte mică, iar trendul este favorabil lui Obama, fiindcă numărătoarea voturilor din California este la început. California este statul cel mai mare al SUA, cu o populație de 37,7 milioane și este fief al lui Obama.

UPDATE 3.55
Obama - favoritul tinerilor, femeilor, celor din mediul urban
După numărătoarea a peste 20,5 milioane de voturi, Mitt Romney conduce atât în scorul popular, la o diferență de 4 procente (aproape 800 de mii de voturi), cât și la cel electoral, cu 82 - 64, conform CNN, respectiv cu 82-79, conform Huffington Post.
Distribuția voturilor arată că Obama este favoritul femeilor, tinerilor și adulților cu vârste de până la 44 de ani și al celor care trăiesc în mediul urban.

UPDATE 3.44
Romney pierde acasă, în Massachusetts. Niciun președinte al SUA nu a pierdut alegerile din statul de origine, de la Woodrow Wilson (1916) încoace.

UPDATE 3.35
Evoluție spectaculoasă a scorului în Florida, unde, la un moment dat, Romney a preluat conducerea, pentru ca, ulterior, să scadă brusc. Diferența este de 150.000 de voturi, în favoarea lui Obama, după numărătoarea a 4,9 milioane de voturi. Obama pierde, însî, atât în Carolina de Nord, cât și în Carolida de Sud.

UPDATE 3.19
Obama se detașează în câștigător clar al alegerilor din Ohio - stat cheie. După numărătoarea a 765.000 de voturi, are 57%.
Scorul electoral este, în acest moment 64 la 56, în favoarea lui Obama. Scorul popular încă îi este favorabil lui Romney (6 milioane de voturi în favoarea sa vs 5,6 milioane voturi pentru Obama).

UPDATE 2.45
CNN îl dă câștigător detașat pe Romney în Ohio, cu 61% vs 37% Obama, după numărătoare a circa 1% din voturi. Tot conform CNN, Romney câștigă în Carolina de Sud, Virginia și Georgia, dar pierde în Carolina de Nord și Vermont.

UPDATE 2.38
Primele vești bune pentru republicani. Diferența în Florida (unde încă se mai votează) s-a micșorat. CNN dă un scor de 51 - 48 în favoarea președintelui. Dacă Obama ar pierde Florida, ar pierde 29 de voturi electorale - enorm în balanța finală. Romney stă bine la votul popular, conducând cu 819.887 la 723.566, după numărătoarea a ceva mai mult de 1,5 milioane de voturi.

UPDATE 2.26
Carolina de Sud. Obama 85,9%. Romney 13,5%. Cea mai netă diferență de până acum.

UPDATE 2.23
Se pare că republicanii s-au înșelat în privința statului Florida. După numărătoare a 4% din voturi, Obama conduce cu 10 procente în fața lui Romney.

UPDATE 2.17
Urmariți aici evoluția scorului electoral Obama - Romney, realizată de CNN. Deocamdată, conduce detașat republcanul, dar asta pentru că au fost socotite doar voturile din Kentucky, Indiana și Vermont. Cu Indiana, Obama pierde primul stat în care a câtigat alegerile din 2008. Dar rezultatul era așteptat, conform sondajelor pre-electorale.

UPDATE 2.07
NBC și CNN îl dau câștigător pe Obama în Vermont.

UPDATE 1.57
Și CNN a prezentat informații din tabăra republicană, creditându-l pe Obama cu o victorie confortabilă în Ohio. Niciun republican nu a câștigat, până în prezent, președinția SUA, fără a câștiga statul Ohio, precizează aol.com.

UPDATE 1.40

Conform unei numărători paralele a voturilor, efectuată de republicani în 11 state indecise (dar care decid soarta alegerilor), Barack Obama ar urma să câștige cursa prezidențială, cu un vot electoral net în favoarea sa, de 281 - 235. Romney ar fi câștigat alegerile doar în Carolina de Nord și Florida, în vreme ce Obama s-a impus în Ohio, New Hampshire (se confirmă rezultatele prezentate mai devreme de Jurnalul.ro), Pennsylvania, Minnesota, Wisconsin, Iowa și Nevada. Sorții nu sunt încă deciși în Colorado și Virginia.

UPDATE 1.33
Michelle Obama, soția lui Barack Obama, lansează un apel susținătorilor pe Twitter: „Toată munca noastră grea din ultimele 18 luni se reduce la ce se întâmplă acum. Să nu lăsăm nimic la voia întâmplării”

UPDATE ora 1.25
Pe măsură ce numărătoare voturilor continuă, procentele se modifică ușor. În Indiana, poziția lui Romney se întărește (64,2% vs 34,2%), în Kentucky slăbește (68,9% vs 29,8%)

UPDATE ora 1.20
Și Indiana a votat pentru Romney - 59,4% vs 38,8%

UPDATE ora 1.10
Rezultate parțiale în Kentucky: 73,6% Romney, 25,2% Obama.

UPDATE ora 1.05
Procesul de votare s-a încheiat în statele Indiana și Kentucky.

UPDATE ora 12:55
Huffington Post anunță
un vot popular zdrobitor în favoarea lui Obama, în statul New Hampshire: 65,1%, față de 32,6% pentru Romney.

UPDATE ora 12.40
Conform unui sondaj exit-poll al CBS, 39% dintre intervievați declară că economia merge mai bine, 31% - mai prost, 28% - stagnează. Avantaj Obama.

UPDATE ora 12.35
Associated Press anunță primele rezultate exit-poll. Acestea nu precizează câștigătorul, însă dau unele indicii asupra acestuia.
Astfel, 6 din 10 intervievați au declarat că problemele economice le-au determinat alegerea. Tot 6 din 10 consideră că economia merge prost sau stagnează, însă doar 5 din 10 îl învinovățesc pe Obama pentru această situație, ceilalți dând vina pe fosta administrație, a lui George Bush.

UPDATE ora 12.25

Anunțate, inițial, pentru ora 17, primele rezultate parțiale vor fi difuzate după ora 19, probabil din cauza procesului dificil de votare, care a întârziat și prelucrarea datelor. Pe rețelele de socializare au încept însă, deja, să circule informații interesante. De pildă, un oficial al statului Ohio susține că rezultatul nu va diferi substanțial de cel înregistrat în 2008, când Obama a câștigat la o diferență de aproape 5 procente de senatorul John McCain.

UPDATE ora 12.05
Conform presei americane, procesul de votare a decurs cu dificultăți, în mai multe state. Votanții au stat chiar și câte trei ore la cozi, din pricina unor defecțiuni ale mașinilor de confirmare a votului și a slabei pregătiri a personalului din circumscripțiile electorale. La New York s-a stat la cozi infernale, în frig.

Urnele se vor închide pe Coasta de Est a SUA începând cu ora 19 (ora locală sau ora 2, ora României), dar primele rezultate vor fi difuzate la ora 17, respectiv miezul nopții în România.
Rezultatele parțiale vor fi orientative, întrucât sistemul electoral american este complicat și, în cazul curselor electorale strânse, este hazardat să pronunți câștigătorul în seara alegerilor sau chiar la câteva zile după aceea.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale este determinat nu de votul popular la nivel naţional (de majoritatea celor aproximativ 200 de milioane de voturi posibile), ci de cele 270 de voturi electorale. Aceste voturi sunt repartizate celor 50 state pe baza unui mix între populaţie şi reprezentarea în Congres. Bătălia va fi decisă de voturile din 11 state indecise, unde nici republicanii, nici democraţii nu domină în mod clar. Printre acestea se numără Ohio, Florida, Virginia,  Colorado. Ohio este considerat statul cel mai important, iar aici urnele se închid la ora locală 19.30, așa că rezultatele parțiale, chiar orientative, vor oferi un indiciu important.
În anul 2000, republicanul George W. Bush a câştigat preşedinţia SUA cu un vot electoral majoritar, deşi candidatul democrat Al Gore a avut un mic avans în privinţa votului popular la nivel naţional, fiind votat de majoritatea americanilor. Această situație s-ar putea repeta acum, dar, de data aceasta, susțin analiștii, în favoarea democratului Obama.
La casele de pariuri, Obama s-a menținut, constant, favorit, încă de la nominalizarea lui Romney, de către republicani.
Exit-poll-uri sunt realizate, anul acesta, în premieră, doar în 31 din cele 50 de state americane, pentru reducerea costurilor.

×