Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă în Ucraina, protestatarii încercând să ocupe clădiri publice în mai multe regiuni din nordul şi estul ţării, informează AFP. Mii de protestatari au ocupat începând de joi clădirile administraţiei din mai multe regiuni din vest, în special în apropiere de graniţa cu Polonia, şi au cerut plecarea guvernatorilor numiţi de preşedintele Viktor Ianukovici.
Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă la Poltava, la est de Kiev, unde protestatarii au încercat să ocupe administraţia regională, potrivit presei ucrainene. O acţiune similară se afla în curs de desfăşurare la nord de capitală, în apropiere de frontiera cu Belarus.
La vest, mişcarea de protest s-a intensificat, demonstranţii ocupând sediul guvernatorului regiunii Viniţa, în pofida grenadelor lacrimogene trase de poliţişti.
Manifestanţii au ocupat deja în vest administraţiile din regiunile Rivne, Tarnopol, Hmelniţki, Luţk, Ivano-Frankovsk şi Cernăuţi. În schimb, la Doneţk, fieful lui Ianukovici în bazinul carbonifer Donbas (est) unde preşedintele se bucură de sprijinul larg al populaţiei, au fost organizate în ultimele zile manifestaţii în sprijinul preşedintelui.
Pe de altă parte, ministrul de Interne ucrainean Vitali Zaharcenko a avertizat sâmbătă că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, precum şi în alte locuri publice ocupate, sunt consideraţi de poliţie ca aparţinând unor “grupări extremiste”.
Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, proprietarul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, a îndemnat părţile aflate în conflict la Kiev “să treacă de la acţiunile de stradă şi tentativele de reprimare a acestora la negocieri constructive, care să ducă la un rezultat”, relevă o declaraţie postată sâmbătă pe site-ul companiei sale System Capital Management, informează agenţia de presă ITAR-TASS, preluată de Agerpres.
”Mediul de afaceri nu poate sta deoparte atunci când mor oameni şi există un pericol real de destrămare a ţării. Criza politică ar putea declanşa o criză economică sistemică, care va duce în mod inevitabil la un declin al nivelului de trai”, avertizează omul de afaceri, care nu vede o rezolvare a situaţiei din ţara sa prin recurgerea la forţă.
Utilizarea forţei este inadmisibilă, deoarece nu vor exista câştigători - vor fi numai “victime şi învinşi”, mai spune el, adresându-se conducerii ţării. În urmă cu o zi, pericolul scindării Ucrainei a fost evocat în Parlamentul de la Varşovia de premierul polonez Donald Tusk. “Nu avem nicio îndoială că acţiunile administraţiei Viktor Ianukovici şi comportamentul său au dus la acest moment critic, când integritatea statului ucrainean este sub semnul întrebării”, a afirmat premierul polonez, subliniind că, pentru securitatea sa, Polonia are nevoie de o Ucraină prosperă şi calmă.