x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert F. Kennedy Jr. a anunțat că renunță la candidatură și îl va susține pe Donald Trump

Robert F. Kennedy Jr. a anunțat că renunță la candidatură și îl va susține pe Donald Trump

de Redacția Jurnalul    |    24 Aug 2024   •   19:40
Robert F. Kennedy Jr. a anunțat că renunță la candidatură și îl va susține pe Donald Trump
Sursa foto: Hepta

Candidatul independent la președinție Robert F. Kennedy Jr. a renunțat vineri la campanie și a anunțat că îl susține pe republicanul Donald Trump, punând capăt unei candidaturi pe care a început-o ca democrat tranzacționând unul dintre cele mai cunoscute nume din politica americană.

La câteva ore după anunțarea susținerii într-o conferință de presă, Kennedy i s-a alăturat lui Trump la un eveniment de campanie în Arizona, unde mulțimea l-a aclamat puternic pe independent, scrie Reuters.

„Candidatura sa a inspirat milioane și milioane de americani, a ridicat probleme critice care au fost prea mult timp ignorate în această țară”, a spus Trump despre Kennedy.

Strategii au declarat că nu este clar dacă sprijinul lui Kennedy îl va ajuta pe Trump, care se află într-o competiție strânsă cu vicepreședintele democrat Kamala Harris înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Kennedy, în vârstă de 70 de ani, a declarat anterior, în cadrul unei conferințe de presă, că s-a întâlnit de mai multe ori cu Trump și cu consilierii săi și a aflat că au căzut de acord asupra unor probleme precum securitatea frontierelor, libertatea de exprimare și încetarea războaielor.

„Există încă multe probleme și abordări asupra cărora continuăm să avem diferențe foarte serioase. Dar suntem aliniați cu privire la alte probleme-cheie”, a declarat el reporterilor.

El a reiterat o mare parte din acestea atunci când i s-a alăturat lui Trump la mitingul din Arizona și a repetat pozițiile cu privire la problemele sale principale de combatere a bolilor cronice și de eliminare a substanțelor chimice periculoase din mediul înconjurător și din aprovizionarea cu alimente.

Cu Kennedy pe scenă, fostul președinte a spus că, dacă va recâștiga Casa Albă, va crea o comisie prezidențială privind tentativele de asasinat și va face publice dosarele legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963.

Robert Kennedy, cunoscut sub inițialele RFK Jr. a declarat că își va retrage numele de pe buletinele de vot din 10 state de luptă care ar putea determina rezultatul alegerilor și va rămâne candidat în alte state.

Avocat de mediu, activist anti-vaccin și fiu și nepot a doi titani ai politicii democrate care au fost asasinați în timpul turbulențelor din anii 1960, Kennedy a intrat în cursă în aprilie 2023 ca adversar al președintelui Joe Biden pentru nominalizarea democrată.

În timp ce unii alegători erau dezamăgiți atât de Biden, în vârstă, cât și de Trump, în dificultate juridică, interesul pentru Kennedy a crescut vertiginos. Ulterior, acesta a decis să candideze ca independent, iar un sondaj Reuters/Ipsos din noiembrie 2023 îl arăta pe Kennedy cu un sprijin de 20% într-o cursă în trei cu Biden și Trump.

În timpul Super Bowl-ului din februarie 2024, a difuzat un anunț publicitar foarte mediatizat care îl invoca pe tatăl său, senatorul american Robert F. Kennedy, și pe unchiul său, președintele Kennedy, și care a stârnit indignarea unei mari părți a familiei sale.

Sora sa Kerry Kennedy a declarat vineri că decizia sa de a-l susține pe Trump a trădat valorile familiei. „Este un final trist pentru o poveste tristă”, a spus ea pe social media.

Pentru o vreme, atât campania lui Biden, cât și cea a lui Trump au dat semne că erau îngrijorate că Kennedy ar putea atrage suficient sprijin pentru a schimba rezultatul alegerilor.

Dar, pe măsură ce cursa s-a schimbat rapid în ultimele două luni - Trump supraviețuind unei tentative de asasinat, iar Biden, în vârstă de 81 de ani, cedând presiunilor din partea propriului partid și trecând torța campaniei lui Harris - interesul alegătorilor pentru Kennedy a scăzut.

Un sondaj Ipsos din această lună a arătat că sprijinul său național a scăzut la 4%, un număr mic, dar care ar putea fi semnificativ într-o cursă strânsă, cum ar fi actuala confruntare Trump-Harris.
Democrații au ridicat din umeri anunțul de vineri.

„Donald Trump nu primește o susținere care îl va ajuta să construiască sprijin, ci moștenește bagajul unui candidat marginal care a eșuat. Bine că a scăpat”, a declarat Mary Beth Cahill, consilier principal al Comitetului Național Democrat.

Profesorul de științe politice de la Universitatea Drexel, William Rosenberg, a declarat că este puțin probabil ca această mișcare să aibă un impact asupra cursei, având în vedere numărul scăzut al lui Kennedy în sondaje.

Tony Fabrizio, specialist în sondaje de opinie pentru Trump, a susținut că mai mulți dintre susținătorii lui Kennedy îl vor susține pe Trump decât pe Harris în statele de luptă. „Aceasta este o veste bună pentru președintele Trump și campania sa”, a scris el.

În schimbul susținerii lui Trump, Kennedy spera la un loc de muncă într-o eventuală administrație Trump, a declarat miercuri pentru Reuters un super PAC care îl susține pe Kennedy.

Kennedy s-a prezentat ca un outsider politic. El a declarat pentru Reuters într-un interviu din martie că, dacă va fi ales președinte, va abroga multe prevederi ale Legii privind reducerea inflației, semnată de Biden, și va încerca să închidă granița de sud pentru imigranții care intră ilegal în SUA. De asemenea, el a oferit un sprijin ferm Israelului.

(sursa: Mediafax)

×