x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare. Rezultatul e imprevizibil

Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare. Rezultatul e imprevizibil

13 Mai 2013   •   12:24
Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare. Rezultatul e imprevizibil

Un angajament militar al Statelor Unite în Siria ar fi o'"o eroare" deoarece rezultatul este imprevizibil, a apreciat duminică fostul secretar american al Apărării Robert Gates.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, Gates a afirmat că nu vede "rezultate bune" în discuţiile privind programul nuclear controversat al Iranului şi că o retragere completă a americanilor din Afganistan ar fi o "eroare dezastruoasă".

"Am crezut că este o eroare (să se intervină) în Libia şi cred că este o eroare (să se intervină) în Siria, chiar dacă am fi intervenit mai semnificativ în urmă cu un an sau şase luni. Ne supraestimăm capacitatea de a prevedea rezultatul. Dacă cineva spune se va lucra curat, va fi precis, se pot stabili zone de siguranţă şi va fi extraordinar, ei bine, majoritate războaielor nu se desfăşoară aşa", a apreciat Gates.

Congresmenii au făcut presiuni pentru ca preşedintele Barack Obama, care încearcă să construiască un nou elan diplomatic pentru rezolvarea conflictului, într-un efort comun cu Rusia, de adoptare a unei lunii mai dure împotriva regimului lui Bashar al-Assad, autorizând livrarea de arme rebelilor sau instaurând o zonă de excludere aeriană.

Gates, care a lucrat pentru fostul preşedinte George W. Bush şi pentru actualul preşedinte, era secretar al Apărării în 2011 când Washingtonul s-a alăturat operaţiunii aeriene a NATO din Libia, care a ajutat rebelii să-l înlăture de la putere pe fostul lider libian Muammar Kadhafi.


×