Roberta Anastase,preşedintele Camerei Deputaţilor, şi şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini, au discutat aseară, în cadrul primirii oficialului român la Palatul Farnesina, despre abordarea comună la nivel european în privinţa vecinătăţii estice. În timpul dialogului, cei doi demnitari şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recentele evenimente din Republica Moldova, informează Agerpres.
Roberta Anastase a subliniat necesitatea unui răspuns ferm, la nivel european, şi a unei abordări concertate, pe această temă, accentuând în acest sens importanţa Parteneriatului Estic ca instrument esenţial al acestui proces. Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a prezentat recenta decizie a autorităţilor de la Bucureşti de a simplifica procedura de obţinere a cetăţeniei române pentru persoanele din Republica Moldova. În cadrul întâlnirii delegaţia română a trecut în revistă principalele elemente ale agendei europene de interes pentru ambele state, fiind discutată promovarea proiectelor energetice care să vină în sprijinul diversificării atât a surselor, cât şi a rutelor de transport ale energiei. La întâlnirea cu ministrul italian de externe a participat şi deputatul PD-L Sever Voinescu şi ambasadorul României la Roma, Răzvan Rusu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor declara joi, în conferinţa de presă cu omologul său italian Gianfranco Fini că s-a căzut de acord cu partea italiană asupra asupra importanţei ca la graniţele UE să existe un cadru democratic şi stabilitate, dar şi prosperitate: "Am discutat şi despre stabilitatea la graniţele UE, despre vecinătatea sudică şi estică şi împreună am căzut de acord că este foarte important ca la graniţele UE să existe un cadru democratic, stabilitate şi ceea ce ne dorim şi pentru cetăţenii noştri, prosperitate. Am punctat derapajele de la cadrul democratic constatate de noi toţi în evenimentele recente din Republica Moldova, astfel de derapaje nu trebuie să mai existe. Astfel de derapaje nu sunt proprii unei atmosfere europene, ceea ce nu înseamnă că noi, Europa Unită, abandonăm susţinerea drumului european al Republicii Moldova, însă astfel de derapaje nu trebuie să mai existe".
Citește pe Antena3.ro