x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robot care poate prevedea declanşarea cutremurelor

Robot care poate prevedea declanşarea cutremurelor

12 Noi 2009   •   00:00

Un robot scufundat în apele din largul Istanbulului, oraş cu 15 milioane de locuitori şi aflat sub ameninţarea permanentă a producerii unui seism major, ar putea să prevadă momentul declanşării viitoarelor cutremure, susţin inventatorii săi francezi, citaţi de AFP.



Bob (Bubbles OBservatory module) a fost amplasat pe puntea spate a navei oceanografice Suroît a Institutului francez pentru explorări marine (IFREMER). Nava se află în croazieră pe Marea Marmara, la 15 kilometri distanţă de Istanbul, în apropierea Insulei Prinkipo (Prinţului). Apoi, weekend-ul trecut, o macara specială a coborât acest dispozitiv la o adâncime de 1.200 de metri.

BOB este un sonar rotitor sofisticat, asemenea echipamentelor pentru detectarea bancurilor de peşti. Misiunea lui, care va dura până pe 14 decembrie, constă în observarea bulelor de gaz, în special de metan, care ies din faliile submarine. Geofizicianul Louis Geli a explicat: "Ştim că, după cutremure, au loc puternice emisii de gaze. Dorim să aflăm dacă astfel de emisii au loc înainte, sau dacă există o variaţie a lor înainte de seisme, care ar putea să ne servească drept semnal de alarmă".

În extremitatea estică a Mării Marmara este falia seismică Izmit, care a provocat cel puţin 20.000 de morţi în 1999. La extremitatea vestică a acestei mări, se află falia Ganos, unde s-a produs un cutremur important în 1912. "Între aceste două falii, nimic nu s-a mişcat din 1766. Acest segment este cel mai periculos (...) putem să ne aşteptăm la un decalaj cuprins între doi şi cinci metri, pe o lungime de cel puţin 80 de kilometri, cu o magnitudine de 7,2-7,4, adică un seism foarte mare. Însă nu ştim când se va produce", a explicat, la rândul său, alt membru al echipei franceze, Pierre Henry. Sükrü Yurtsever, geofizician turc aflat la bordul navei Suroît, crede că "efectul tsunami ar putea fi important".

În cadrul misiunii ştiinţifice Marmesonet, IFREMER a instalat la bordul navei Suroît un arsenal de instrumente, care completează robotul BOB.

Un submarin fără echipaj uman explorează fundul mării şi ajută la trasarea unor hărţi de înaltă rezoluţie. Seismografe scufundate şi sonare fixe completează acest dispozitiv, care încearcă să identifice "traseul" bulelor gazoase. Obiectivul acestei misiuni, realizată în cadrul reţelei europene ESONET în colaborare cu Turcia, este implantarea de observatoare submarine permanente lângă Istanbul. (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe