Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, susţin că numărul complicaţiilor asociate folosirii robotului chirurgical Da Vinci ar fi mult subestimat, stârnind o furtună în blocurile chirurgicale americane, scrie joi portalul destinationsante.com., informează agerpres.ro.
Cercetătorii americani avansează chiar numărul de 71 decese în 12 ani, asociate folosirii pe teritoriul SUA a robotului Da Vinci. Introdus în spitalele americane din anii 90, el a fost prezentat ca o revoluţie în materie chirurgicală minim-invazivă. Acesta permite medicilor să realizeze intervenţii complicate, efectuând mici incizii în organismul pacientului, pentru care beneficiile sunt reale: dureri postoperatorii mai puţin importante, durată de spitalizare redusă, risc de infecţii redus etc.
Potrivit sursei citate, circa 1.400 de astfel de maşini - al cărui cost unitar se apropie de două milioane de euro - sunt instalate în prezent în SUA.
Dar, un studiu publicat în Journal for Health Care Quality avertizează asupra problemelor care privesc roboţii chirurgicali. Arsuri, infecţii, tăieturi... Dr Martin Makary şi echipa sa de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au arătat că există foarte multe cazuri nedeclarate de incidente legate de robotul Da Vinci, iar cele 245 de declaraţii înregistrate în 12 ani (din care 71 de decese) nu ar fi, într-un fel, decât vârful aisbergului.
Declararea redusă a incidentelor este recunoscută şi în Franţa, unde circa 50 de spitale sunt echipate cu acest robot. Astfel, potrivit lui Nicolas Thevenet, directorul dispozitivelor medicale de diagnosticare şi a platourilor tehnologice ale ANSM, 'fenomenul sub-declarării este recurent în materie de supraveghere, inclusiv în Franţa'. El relativizează totuşi lucrurile, arătând că în SUA robotul a fost introdus în mod rapid, în timp ce în Franţa există un număr mai redus, iar incidentele semnalate sunt mai degrabă de ordin tehnic, precum pene de curent sau probleme de instrumentar.
La institutul de Cancerologie din Vest (ICO), din oraşul francez Nantes, profesorul Jean-Marc Classe, care lucrează cu robotul Da Vinci, dă asigurări că 'toate complicaţiile severe sunt înregistrate, indiferent de tipurile de intervenţii, cu sau fără robot'. În caz contrar, spune el, o lipsă de transparenţă ar aduce prejudicii pacientului, pentru că ar însemna 'să minţi făcându-l să creadă că nu există complicaţii', dar şi medicului.
Un studiu asupra impactului folosirii robotului este în curs de elaborare în Franţa şi ar putea fi publicat în 2015, scrie publicaţia electronică citată. O dezbatere în legătură cu acest robot este de asemenea dificilă prin faptul că fabricantul său - Intuitive SurgicalŽ - deţine o poziţie de monopol. 'Astfel, atunci când se vorbeşte despre robot, eşti dat fie drept detractor, fie apărător. Este complicat', admite Classe, subliniind totuşi că 'această maşină prezintă avantaje enorme pentru medic cât şi pentru pacient'. 'Dar trebuie să se continue să se evalueze complicaţiile de o manieră transparentă'.