Extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) spre est constituie o încercare de a atrage Rusia într-o nouă cursă a înarmării, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timpul unei întrevederi cu studenţi ai Universităţii de la Tula, informează ITAR-TASS.
Rogozin a evocat, în context, o pildă vânătorească: cu cât mai aproape este bârlogul ursului, cu atât mai mari sunt riscurile de a da nas în nas cu ursul, ceea ce nu promite nimic bun pentru vânător. "Cu cât mai aproape sunt elementele lor de teritoriul nostru, cu atât mai mare este sortimentul mijloacelor noastre de suprimare", a atenţionat Rogozin.
De altfel, vicepremierul rus este de părere că încercările NATO de a înainta spre Rusia constituie un fel de atac psihologic. "Aceasta este o încercare de a ne atrage într-o cursă a înarmării, de a ne obliga să cheltuim sume uriaşe în mod spontan, de a lua aceşti bani din proiecte sociale, din învăţământ şi ştiinţă, de a-i arunca în mormanul de cheltuieli pentru apărare sau militare, nu prea adecvate ameninţării propriu-zise", şi-a exprimat convingerea Dmitri Rogozin.
O astfel de problemă a mai existat în timpul iniţiativei strategice de apărare de pe vremea lui Ronald Reagan, a subliniat Rogozin, potrivit căruia acea iniţiativă nu avea niciun sens practic şi ştiinţific, dar că "Reagan însuşi, fiind un artist talentat, a crezut atât de tare în această teorie halucinantă, încât a speriat cu foarte mult talent conducerea sovietică, pe dinozaurii din Biroul Politic".
În opinia vicepremierului rus, drept rezultat complexul militar-industrial sovietic a subminat economia ţării, ceea ce a dus în final la prăbuşirea Uniunii Sovietice. "De aceea, este foarte important să ştim să alegem grâul de neghină, să înţelegem unde este propagandă, unde încearcă să ne păcălească, să ne tragă pe sfoară, şi unde există într-adevăr un sens", a conchis Rogozin.