x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românce sclave la căpşuni, în Franţa

Românce sclave la căpşuni, în Franţa

de Carmen Plesa    |    29 Mai 2009   •   00:00

Autorităţile franceze au denunţat cazul mai multor românce şi poloneze care muncesc în condiţii inumane, pe salarii de mizerie, la cules căpşune şi asparagus.



Angajatorul, un cetăţean german, a fost deja cercetat şi condamnat pentru fapte similare. Dar face mereu recurs şi ancheta judiciară este încă în desfăşurare, anunţă TF1.

Condiţiile de muncă, plată şi cazare mizerabile au suscitat indignarea celor de la CGT locală (Confederaţia Generală a Muncii) şi, potrivit jandarmeriei, a fost deschisă o anchetă.

Muncitoarele românce şi poloneze au fost angajate la cules de căpşune şi asparagus în zona Brumath, din nord-estul Franţei.

Angajatorul este un cetăţean german din Freudenstadt, Pădurea -Neagră, care are în arendă de mai muţi ani o parcelă în Alsacia, de unde scoate produse care bat la preţ orice concurenţă.

Potrivit CGT, care denunţă " condiţiile de sclavie", femeile nu primesc ca plată decât câteva zeci de cenţi pentru fiecare kilogram cules, în condiţiile în care legislaţia prevede un salariu de minim 8,71 de euro pe oră. Barăcile în care sunt cazate femeile au fost descrise de autorităţi drept «cuşti cu grupuri sanitare », iar pentru a locui în ele femeile plătesc 6 euro pe 10 zile.

Primarul din Brumath, Etienne Wolff, condamnă acest tip de practică şi aminteşte că fosta conducere a primăriei l-a atact deja în justiţie pe angajator.Precedenta procedură judiciară s-a încheiat printr-o condamnare, dar angajatorul german a făcut recurs. 

×
Subiecte în articol: diaspora