x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români, desfășurați în Polonia

Români, desfășurați în Polonia

21 Mar 2017   •   19:00
Români, desfășurați în Polonia
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Un batalion de peste 1.100 de militari, sub comandament american, va fi desfășurat în Polonia la începutul lunii aprilie, a anunțat, ieri, un înalt ofițer american, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică creează o nouă forță ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, transmite Reuters.

Peste 900 de militari americani, circa 150 de infanteriști britanici și 120 de soldați români vor face parte din batalionul din nord-estul Poloniei, a cărei creare a fost decisă la Summitul NATO de la Varșovia, din iulie anul trecut, alături de alte trei batalioane în țările baltice. „Aceasta este o misiune, nu un ciclu de antrenamente. Obiectivul este de a descuraja agresiunea în țările baltice și Polonia. Suntem deplin pregătiți pentru a fi letali”, a afirmat locotenent-colonelul american Steven Gventer, care conduce această misiune. Marea Britanie, Canada și Germania conduc celelalte trei batalioane, din Estonia, Letonia și Lituania, care urmează să devină operaționale în luna iunie. Acestea vor beneficia de sprijinul unor state aliate, printre care Franța. În total, circa 4.000 de militari NATO, susținuți de tancuri, alte vehicule blindate, avioane și echipamente de informații de înaltă tehnologie, vor monitoriza și asigura apărarea în cazul oricărei potențiale incursiuni ruse. Moscova, care neagă că ar avea intenții expansioniste sau agresive, acuză NATO că încearcă să destabilizeze Europa Centrală și a reacționat deja prin formarea a patru noi divizii pentru a-și consolida regiunile vestice și centrale. Obiectivul NATO este însă de a preveni repetarea scenariului ucrainean din 2014 și o anexare ipotetică de către Rusia a unei părți a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

NATO dorește să evite o revenire la Războiul Rece, atunci când SUA au avut desfășurați în Europa circa 300.000 de militari, scrie Reuters.

×