x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 16 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 16 septembrie 2004

16 Sep 2004   •   00:00
VALEA TIMOCULUI. Boian Aleksandrovic, un tanar roman din Malainita, comuna Negotin, vrea sa faca prima biserica pentru romanii din sat si cere ajutorul autoritatilor romanesti. Alexandrovic este Ipodiacon al Bisericii Ortodoxe Romane, dar nerecunoscut de Biserica Ortodoxa Sarba si tine slujba in aer liber. Asa a facut pe 19 august, cu ocazia sarbatoririi Schimbarii la Fata a Domnului, in Malainita. Altarul romanilor din Malainita este facut din boltari de beton in mijlocul unui camp din satul preponderent romanesc. "Lumea intotdeauna ma intreaba: cand o sa fie biserica?, dar situatia e grea aici, ca aprobare inca nu am primit si mi se pare ca o sa asteptam mult. Vine iarna si nu am unde sa slujesc. Sa nu slujesc toata iarna e multa vreme si mi-e teama ca credinciosii nostri sa nu se departeze de lucrul asta", a spus Aleksandrovic intr-o scrisoare citata de Romanian Global News.

AUSTRALIA. Magazinul Romanesc din Australia, in colaborare cu o editura din Romania, a dat luminii tiparului primul jurnal al emigratiei, o "radiografie" a vietii comunitatii romanesti si bisericii acesteia. Cartea Anei Vintila Bogdan, "Chemarea destinului", a fost lansata marti, 14 septembrie, dar nu s-a bucurat de prezenta autoarei pentru ca aceasta sufera de Parkinson si nu a putut veni in Romania, informeaza Romanian Global News. Desi invitati sa participe, nici noul ambasador in Australia, Anca Visan, nici noul consul al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, nu au au venit la lansarea de carte. Preotul Doru Costache care a fost numit de curand de Patriarhia Ortodoxa Romana, la Sydney, a transmis impresiile sale despre ceea ce a citit.

UNGARIA. La Giula, Ungaria, a avut loc sambata, 11 septembrie, intrunirea Prezidiului Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, in care s-au dezbatut problemele financiare ale reprezentantei romanesti si s-au finalizat pregatirile pentru inaugurarea Centrului de Documentare si Informare, care va fi deschis pe 2 octombrie. In atentia participantilor la dezbateri s-a aflat si problema modificarii Legii pentru minoritati. De curand, la Budapesta, au avut loc intalniri ale Guvernului cu reprezentantii minoritatilor in care s-a adus in discutie necesitatea modificarii legii.

UTILE

Asociatie a profesorilor universitari

Asociatia Canadiano-Romana a Profesorilor Universitari, ACRUPO, promoveaza legaturile culturale si stiintifice intre profesorii canadieni si cei romani, faciliteaza cooperarea intre cele doua comunitati, schimburile de experienta si acordarea de burse. ACRUPO incearca sa faca cunoscuta cultura romaneasca in universitatile canadiene, organizeaza scoli de vara, mese rotunde, publicari de carti in Canada si Romania. Asociatia doreste sa organizeze diferite evenimente culturale, sociale si artistice, in scopul intaririi comunitatii romanesti din Ontario si sa sponsorizeze o conferinta anuala privind dezvoltarea invatamantului superior si a cercetarii din Romania si Canada, informeaza RGN Press. Presedintele fondator al asociatiei este profesorul Eugen Roventa, care preda la Facultatea Glendon a Universitatii York din Toronto de 18 ani.

ACRUPO are trei tipuri de afiliere: membru, membru onorific si prieten ACRUPO. Un membru este o persoana de origine romana care detine statutul de profesor la o universitate din Ontario, Canada, sau este un student la master sau doctorat. Un membru onorific este o persoana, indiferent de nationalitate, care a contribuit esential la existenta asociatiei. Un prieten ACRUPO este cel care manifesta suport, interes si participa la activitatile asociatiei.

Web-site: http://home.cogeco.ca/aacrupo/
×
Subiecte în articol: diaspora