x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România intră-n luptă cu piraţii somalezi

România intră-n luptă cu piraţii somalezi

de Sînziana Stancu    |    15 Mai 2009   •   00:00

România ar putea participa la operaţiunea UE de combatere a pirateriei în largul Somaliei, a afirmat comandantul misiunii Atalanta, viceamiralul Philip Jones.

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană vor analiza luni posibilitatea extinderii spre Insulele Seychelles a operaţiunii Atalanta, care în prezent vizează combaterea pirateriei în largul coastelor Somaliei, a anunţat un diplomat european, citat de AFP. Există şi posibilitatea extinderii manevrelor spre Insulele Seychelles, situate la aproximativ o mie de kilometri de coastele somaleze, a adăugat aceeaşi sursă. 

"Operaţiunea Atalanta a fost un mare succes, de la lansarea sa în decembrie", iar extinderea ei spre sud presupune trimiterea de nave militare suplimentare. Deocamdată, miniştrii europeni vor analiza această posibilitate, fără a lua vreo decizie, a mai precizat diplomatul european.

Potrivit Biroului Maritim Internaţional (BMI), atacurile în largul Somaliei s-au multiplicat în ultimele luni, comparativ cu anul trecut. Şi România a picat victima piraţilor săptămâna tecută, care au răpit echipajul român al unui coargou care naviga sub pavilion german, în Golful Aden.

Comandantul operaţiunii Atalanta, viceamiralul britanic Philip Jones, fără a oferi detalii despre iniţiativele pe care UE le-ar putea asuma, a evocat posibilitatea participării şi altor ţări la operaţiunea Atalanta, între care Suedia, Norvegia, Olanda, România şi Elveţia. El a mai precizat că va negocia cu Insulele Seychelles un acord de acelaşi tip cu cel încheiat cu Kenya pentru deţinerea şi judecarea piraţilor.

×
Subiecte în articol: externe