x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România se pregăteşte pentru valul de imigranţi

România se pregăteşte pentru valul de imigranţi

de Robert Kiss    |    26 Aug 2015   •   18:38
România se pregăteşte pentru valul de imigranţi
Sursa foto: GEORGI LICOVSKI/EPA

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranți clandestini proveniți din Africa și Orientul Mijlociu. Deja situaţia a degenerat în ţări precum Grecia, Spa- nia, Franţa sau Marea Britanie, însă valul de imigranţi se apropie şi de România. Vecini precum Ungaria sau Bulgaria se con- fruntă cu sosiri masive ale imi- granţilor care traversează ilegal graniţele cu dorinţa de a ajunge în Europa, scăpând astfel de conflictele care le macină ţările, de foamete şi de represiuni.

Tensiune la graniţele țării

 Ungaria a ridicat deja un gard la frontiera cu Serbia, care ar trebui să împiedice valul de imigranţi. Gardul, de patru metri înălţime şi cu o lungime de 175 de kilometri, la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, are menirea să împiedice imigranţii şi solicitanţii de azil să intre în Ungaria, un stat membru UE, de unde încearcă, ulte-rior, să ajungă în alte state membre ale Uniunii, prin Austria şi Germania. Măsura luată de autorităţile de la Budapesta a şocat Comisia Euro-peană, Ungaria numărându-se printre statele cele mai reticente în problema imigranţilor. Cu imigranţi se confruntă şi Bul- garia, care a primit aproape 10. 000 de refugiaţi numai în primele şapte luni ale anului 2015. Aceştia au fost cazaţi în centrele care sunt deja pline în proporţie de 70%. Valul de imigranţi care a lovit Europa a dat naştere unor dezbateri aprinse la nivelul Uniunii Europene. Deşi problema tre- buia tranşată în această vară, liderii europeni au amânat discuţiile pentru fi- nele anului 2015. Totuşi, UE a aprobat un plan de acţiune şi a deblocat 10 miliarde de euro pentru problema imigranţilor.

Legislaţie nouă pentru refugiați

 România se pregăteşte să întâm-pine valul de imigranţi cu o legislaţie nouă. Pe site-ul Ministerului de Interne a fost pusă în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern care măreşte sumele necesare pentru cei care solicită azil în România. Norma pentru hrană creşte de la 3 lei pe zi la 10 lei pentru fiecare persoană care solicită azil. De asemenea, se mai acordă 67 de lei pentru îmbrăcăminte pe timp de vară şi 100 de lei pentru îmbrăcăminte pe timp de iarnă. Autori-tăţile alocă 6 lei pe zi, de persoană, pentru cheltu-ieli cu transportul local, servicii culturale, presă şi cheltuieli cu produsele de igienă personală. În cazul în care azilantul practică muncă în folosul comuni-tăţii, alocaţia de hrană creşte cu 5 lei pe zi. Chel-tuielile pentru hrana şi cazarea imigranţilor sunt calculate la 7 milioane de lei pentru anul 2016. Situaţia României nu este una foarte bună. Deşi ţara noastră este protejată de Marea Neagră şi de Dunăre care funcţionează ca bariere naturale împotriva valului de imigranţi veniţi din Asia şi Africa, România poate întâmpina probleme în gestionarea refugiaţilor. În România există şase centre regionale de primire: la Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Maramureş, Giurgiu şi Timişoara, cu o capacitate de cazare de 950 de locuri, insuficiente pentru a face faţă unor situaţii precum cele din Bulgaria sau Ungaria. Locurile sunt puţine şi dacă luăm în calcul cota pe care Uniunea Europeană a propus-o spre repartizare României. Este vorba de realocarea unui număr de 2.362 de persoane din Siria şi Eritreea. Conform autorităţilor de la Bucureşti, doar pentru realocarea a 600 de persoane este nevoie de aproape 8 milioane de euro, la care se adaugă alte 15 milioane de euro necesari pentru suplimentarea locurilor în centre, crearea unor noi centre de primire a refugiaţilor, dar şi suplimentarea personalului necesar.

Milioane de sirieni, încă pe drumuri

De la începutul războiului civil în martie 2011, 9 mili oane de sirieni şi-au părăsit casele, căutând adăpost în alte regiuni ale țării lor sau în afara Siriei. Dintre aceştia, numai 3 milioane şi-au găsit refugiu în țările vecine, adică Turcia, Liban, Iordania şi Irak. Peste 6 milioane au rămas în Siria, fiind „per soane deplasate intern”. Până acum, sub 150.000 de sirieni au primit azil în țările Uniunii Europene. Statele membre au promis că vor găzdui încă 33.000 de refu-giați sirieni. Începând cu iunie 2013, Bulgaria a trebuit să se confrunte cu un val de imigranți sirieni. În scurt timp, capacitatea de cazare a centrelor bulgare pentru refugiați a fost depăşită, iar nou-veniții au trebuit să se mulțumească să stea în adăposturi improvizate în şcoli şi barăci militare. Pe de altă parte, Suedia a oferit deja protecție temporară la nu mai puțin de 30.000 de refugiați.

×