x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru traficul de persoane

România, ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru traficul de persoane

14 Iun 2010   •   00:00

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de fiinţe umane arată că România este ţară de origine, de tranzit şi de destinaţie pentru bărbaţii, femeile şi copiii traficaţi în special în scopul muncii forţate, precum şi pentru femeile şi copiii traficaţi pentru exploatare sexuală.

Potrivit raportul publicat luni şi care se referă la anul 2009, persoane din România sunt traficate către Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa şi Statele Unite pentru muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată. Femei şi copii din România sunt traficaţi către Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria şi Franţa pentru exploatare sexuală. De asemenea, "bărbaţi femei şi copii din România sunt traficaţi pe teritoriul ţării pentru exploatare sexuală şi muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată şi furturi mărunte". România este şi ţară de destinaţie pentru un număr mic de femei din Republica Moldova, Columbia şi Franţa, traficate pentru prostituţie forţată.

Departamentul de Stat al SUA notează că Guvernul român nu îndeplineşte complet standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinţe umane şi critică reorganizarea Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane. Guvernul nu a reuşit să raporteze luarea unor măsuri ample, nu a elaborat statistici, nereuşind astfel să stabilească numărul de anchete, puneri sub urmărire şi condamnări pentru trafic în scopuri de muncă forţată, ori numărul de victime asistate.

În final, raportul Departamentului de Stat american face mai multe recomandări autorităţilor române, printre care creşterea fondurilor alocate victimelor acestui fenomen, îmbunătăţirea comunicării şi a conducerii ANITP, precum şi a comunicării interministeriale, îmbunătăţirea eforturilor de strângere a informaţiilor referitoare la infracţiunile de trafic de fiinţe umane. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe