x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România va prelua noi mandate NATO în Georgia și Iordania timp de doi ani

România va prelua noi mandate NATO în Georgia și Iordania timp de doi ani

23 Iul 2022   •   17:44
România va prelua noi mandate NATO în Georgia și Iordania timp de doi ani

România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (CPE) în Georgia și Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), a anunțat MAE.

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deține această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.

Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO. De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuțiile de Ambasadă CPE în Kuwait.

„Asumarea de către România a acestor noi responsabilități reflectă atașamentul solid al țării noastre față de Alianță, precum și rolul țării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esențial în promovarea stabilității atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei. În calitate de Punct de Contact NATO, România va contribui la diseminarea valorilor aliate, facilitând o mai bună înţelegere a rolului organizației şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, precum și la sprijinirea relațiilor de parteneriat NATO-Georgia și NATO-Iordania atât pe dimensiunea dialogului politic, cât și pe cea a cooperării practice, în baza respectului reciproc, a intereselor și beneficiilor comune”, arată MAE.

Ministerul precizează că Ambasada Punct de Contact NATO într-un stat partener are un rol important în promovarea valorilor, principiilor, rolului și politicilor Alianței, precum și a relației de parteneriat prin intermediul activităților de diplomație publică pe care le desfășoară, în vederea unei mai bune înțelegeri a acestora de către publicul și actorii locali. Totodată, ambasada CPE poate juca un rol de facilitator al activităților de cooperare și al legăturii dintre Alianță și statul partener.

Mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani. După aderarea la NATO, România a exercitat responsabilități CPE în Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait și Finlanda.

×
Subiecte în articol: nato georgia iordania romania