x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Forum: Eminescu-i mereu in sufletele crasnenilor

ROMANII IN LUME/Forum: Eminescu-i mereu in sufletele crasnenilor

26 Iun 2004   •   00:00

"Acolo, la poale de munte, drumul ce duce spre Eminescu, spre eternitate pare mai scurt, mult mai senin si luminos, presarat cu flori de busuioc.

Asa mi s-a parut Crasna Storojinetului in miez de ciresar, cand intreaga suflare romaneasca il comemora pe Eminescu, cand toate florile din Bucovina erau menite pentru poet, cand noi ne-am indreptat pasii spre gimnaziul din localitate… Cu multa bucurie in suflet ne-au primit elevii si profesorii Gimnaziului din Crasna, care l-au comemorat pe Eminescu prin cantec si poezie. In una din salile scolii a fost deschisa o miniexpozitie despre Eminescu, lucrarile fiind donate de Consulatul General al Romaniei la Cernauti. Si tot datorita reprezentantei diplomatice, elevii si profesorii au avut posibilitatea sa urmareasca filmul documentar "Melancolie", pasind, astfel, imaginar pe urmele poetului. Pentru a imbogati fondul de carte romaneasca al bibliotecii, domnul Sandulescu a oferit in dar scolii cateva carti despre Eminescu… Se spune ca satul Crasna poarta in timp o istorie adevarata, care aproape a devenit legenda si poveste, dar sunt fapte istorice. Eminescu a poposit in acest sat, a rugat preoteasa de pe atunci a satului sa-l ajute ca impreuna cu ceilalti tineri, care pregateau sarbatorirea a 400 de ani la Putna, sa coaca paine aici, la Crasna pentru oaspetii de la Putna. Ramane in istoria satului acea noapte cand Eminescu a poposit la Crasna, precum va ramanea in amintirea crasnenilor acea zi de ciresar, cand cu totii am comemorat cea de-a 115-a aniversare de la trecerea in nemurire a poetului...

Itinerarul nostru a continuat la Biserica din sat, unde parohul sfantului locas ne-a povestit despre istoria bisericii si despre vestita Icoana facatoare de minuni, care se afla in incinta locasului, iar, mai apoi, am vizitat Casa-muzeu "Mihai Eminescu", unde am fost primiti cu multa caldura de doamna directoare Maria Motrescu, care ne-a povestit despre exponatele ce apartin muzeului. De remarcat faptul ca in incinta Casei-muzeu se afla o lucrare de arta deosebita si foarte reusita - bustul poetului Mihai Eminescu, inconjurat de florile recunostintei din partea romanilor de prin partile locului. Un alt loc de inchinaciune si un adevarat locas de cultura pentru crestini poate fi considerata Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, ce se afla in constructie si care in ziua cand am vizitat-o si-a sarbatorit hramul bisericii. Dupa cum ne-a spus unul dintre preotii prezenti la serviciul divin, la hramul Manastirii din Crasna au fost peste 5 mii de enoriasi... A fost o zi deosebita, o zi in care Eminescu parca ne-a deschis portile spre o lume noua, spre o viata mai luminoasa, o zi in care marele poet a coborat pe pamant…"

@ Vitalie ZAGREA, Cernauti

×
Subiecte în articol: diaspora eminescu