x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Info - 4 septembrie 2004

ROMANII IN LUME/Info - 4 septembrie 2004

04 Sep 2004   •   00:00
TIMOC. Adunarea Extraordinara pentru constituirea unui nou Consiliu National al Romanilor din Serbia se desfasoara la Varset, Voivodina, la 4 septembrie. Unele organizatii romanesti din Timoc nu participa la aceasta constituire pentru ca denumirea in limba sarba a consiliului ii deranjeaza."Toata lumea stie ca noi aici ne denumim, in limba romana, romani, iar in limba sarba, vlahi. Marea majoritate a romanilor din Serbia de nord-est, la fel, nu accepta denumirea «rumun» in limba sarba", a declarat pentru Romanian Global News presedintele Partidei Democrate a Rumanilor din Serbia, Predrag Balasevic. "Alta problema o reprezinta faptul ca romanii din Banatul sarbesc ar avea probleme mai nesemnificative decat cei din Timoc. Romanii din Banat incearca sa deschida un teatru la Varset, iar cei din Timoc spun ca nu au nici macar o ora de limba romana in scoala."

AMERICA. A doua sesiune de spectacole cu operele dramaturgului roman Eugen Ionesco, intr-o noua traducere de Tina Howe, a inceput miercuri, 1 septembrie, in cadrul Companiei de Teatru Atlantic, informeaza RGN. Compania ce va juca piesele lui Ionesco include nume ale unor actori celebri, precum Steven Skybell, Jan Maxwell, Seana Kofoed, Michael Countryman. Regizorul Carl Forman, cunoscut pentru activitatea sa alaturi de compania Keen, s-a ocupat de regizarea a doua piese intr-un act ale lui Eugen Ionesco, "Cantareata cheala" si "Lectia", considerate capodopere ale autorului roman.

CANADA. Incepand de duminica, 5 septembrie, de la ora 21:30, emisiunea de televiziune in limba romana "Acasa" isi reia difuzarea pe canalul multicultural CH (cablu 14, antena 62). Prima emisiune ii va avea drept invitati pe Cristina Duguay, sotia fostului ambasador al Canadei in Romania, Gilles Duguay, care va vorbi despre integrarea unui roman in societatea canadiana. Al doilea invitat va fi Jacques Bouchard, un intelectual din Quebeq, apropiat de romani si de Romania. Emisiunile "Acasa" vor fi realizate de Miruna Radulescu si de colaboratoarea permanenta la Cronica culturala, scriitoarea Felicia Mihali. (RGN Press)

UTILE

MUZEU. In toamna acestui an va fi demarat amplul proiect de infiintare a Muzeului Comunitatilor Romanesti, exilului politic si originarilor din Romania, informeaza RGN Press. Pentru constituirea bazei de exponate a Muzeului este necesar sprijinul romanilor care traiesc in afara granitelor si vor sa doneze obiecte precum fotografii, inclusiv de monumente sau biserici, scrisori, documente, carti, pasapoarte vechi, editii vechi din presa romano-americana. Donatiile se vor face pe baza unor declaratii prin care donatorii atesta realizarea donatiei pentru muzeu. De asemenea, muzeul are in vedere si achizitionarea de la detinatori a unor obiecte de valoare, reprezentative pentru comunitatea romana. Persoanele interesate sa contribuie cu exponate sau cu sugestii in legatura cu modul de organizare a muzeului sunt rugate sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Washington, cu mentiunea "Pentru Muzeul Comunitatii Romane", la e-mail: community@roembus.org sau la adresa: Embassy of Romania, 1607 23rd Street, NW, Wahington, DC 20008.

TVA INAPOI. La cumparaturi de peste 2,5 milioane de lei facute in Romania, cetatenii romani cu domiciliul pe teritoriul altei tari pot solicita restituirea taxei pe valoare adaugata pentru bunurile cumparate. Conditia generala pentru ca restituirea sa fie aprobata de catre autoritatile de la Bucuresti este ca bunurile achizitionate in tara sa fie transferate in statul in care isi are domiciliul cetateanul roman, inainte de trecerea unui termen de trei luni de la data cumpararii. In Romania exista o retea de magazine autorizate sa restituie taxa pe valoare adaugata, iar cumparaturile trebuie facute exclusiv din acele magazine. Scoaterea din tara a bunurilor respective trebuie sa se faca numai pe la birourile vamale din aeroporturile internationale.

Pentru a se primi inapoi suma din TVA, produsele trebuie sa fie achizitionate din acelasi magazin, iar suma de pe factura fiscala trebuie sa fie mai mare de 2,5 milioane de lei. In momentul scoaterii din tara, cumparatorul va prezenta bunurile autoritatilor vamale, impreuna cu originalul facturii si documentul pentru rambursarea TVA.
×
Subiecte în articol: diaspora