x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rompuy AVERTIZEAZĂ: Londra va avea de plătit "un preţ" dacă iese din Uniunea Europeană!

Rompuy AVERTIZEAZĂ: Londra va avea de plătit "un preţ" dacă iese din Uniunea Europeană!

01 Mar 2013   •   10:40
Rompuy AVERTIZEAZĂ: Londra va avea de plătit "un preţ" dacă iese din Uniunea Europeană!
Sursa foto: ec.europa.eu

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avertizat joi Marea Britanie în legătură cu o eventuală ieşire din UE, afirmând că Londra va avea de plătit "un preţ" în cazul unei asemenea opţiuni.

"A pleca este o decizie luată de bunăvoie, în mod liber şi este perfect legitimă, însă are un preţ", a declarat Van Rompuy la Londra, la conferinţa europeană privind mijloacele de relansare a zonei euro şi locul Marii Britanii în Europa.

La rândul său, premierul britanic David Cameron şi-a luat angajamentul în ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, să organizeze cel mai târziu la sfârşitul lui 2017 un referendum în legătură cu menţinerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată. Liderul conservator intenţionează ca până la acea dată să repatrieze unele din prerogativele cedate Bruxellesului, în special în domeniul "afacerilor sociale şi criminalităţii", scrie Agerpres.

"Presupun că ţărilor din cadrul UE nu le place în mod deosebit această idee", însă "nici nu se tem de ea", a continuat Van Rompuy. "Să părăseşti clubul este legal posibil. Însă nu este vorba numai să pleci. Ar fi o problemă mult mai complicată şi o decizie greu de aplicat, pe plan legal şi politic (...) Să te gândeşti la divorţ după 40 de ani de căsnicie", a mai afirmat el, făcând aluzie la aderarea Marii Britanii la UE în 1973.

×