x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roşia Montană l-a uşurat pe miliardarul Thomas Kaplan de sute de milioane de dolari

Roşia Montană l-a uşurat pe miliardarul Thomas Kaplan de sute de milioane de dolari

de Daniel Ionaşcu    |    28 Dec 2011   •   12:59
Roşia Montană l-a uşurat pe miliardarul Thomas Kaplan de sute de milioane de dolari

Scaderea cu 20% a actiunilor Gabriel Resources cuplata cu declinul de 40% al unei companii miniere concentrata pe proiecte din Alaska si statul canadian Columbia Britanica au adus o “paguba' pe hartie de 430 de milioane de dolari, scrie Wall Street Journal, intr-o analiza publicat azi.

Thomas Kaplan detine 61 de milioane din actiunile Gabriel Resources Ltd, “care detine un proiect urias in Romania', potrivit sursei citate. De asemenea, Kaplan are in portofoliu 52 de milioane de actiuni la Novagold Resources Inc iar titlurile acesteia au scazut cu 40%. Informatiile despre rescrierea valorii contabile a activelor apar in datele trimise de holdingul lui Kaplan autoritatilor de reglementare. WSJ noteaza ca declinul este chiar de 600 de milioane de dolari, daca se pun la socoteala si drepturile lui Kaplan de a cumpara actiuni la cele doua companii la anumite niveluri precise de pret stipulate in contracte.

Cu toate acestea, publicatia precizeaza ca investitorul a achizitionat actiunile la niveluri mult inferioare celor de azi, astfel incat in continuare Kaplan sta pe profituri imense. “Focusul nostru este adaugarea de mine si actiuni aflate in jurisdictii sigure la detinerile noastre', a declarat Kaplan, care crede ca actiunile companiilor miniere care exploateaza aur isi vor reveni.

De asemenea, Baupost Group, controlata de Seth Klarman detine 13% din Gabriel Resources.

×