x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rudele lui Hamid Karzai, suspectate de spălare de bani

Rudele lui Hamid Karzai, suspectate de spălare de bani

de Sînziana Stancu    |    12 Aug 2010   •   00:00

Mai mulţi politicieni afgani, precum şi rude ale preşedintelui Hamid Karzai sunt bănuite că ar fi implicate în transferuri masive de fonduri aparţinând talibanilor.



Banii talibanilor provin în special din comerţul ilegal cu opiu sau din activităţile de extorcare şi trafic de droguri, scrie Wall Street Journal. Se bănuieşte că aceşti bani ar fi fost spălaţi de către unii politicieni afgani şi rude ale preşedintelui Hamid Karzai.

Mai mulţi oficiali americani şi afgani susţin că au fost găsite dovezi privind legături între transferurile de fonduri suspecte ale societăţii New Ansari, şi personaje importante ale elitei politice sau de afaceri din Afganistan, între care se numără şi rude ale lui Karzai. Societatea New Ansari a fost percheziţionată la 14 ianuarie, când au fost confiscate zeci de mii de pagini de documente vizând transferul a miliarde de dolari în şi din Afganistan.

Ancheta iniţiată în acest caz riscă să ameninţe relaţiile între preşedintele afgan şi aliaţii săi americani, care îl ajută să instaureze legea şi ordinea în ţară. Dar săptămâna trecută, Karzai s-a implicat într-un control mai direct asupra forţei afgano-americane care a efectuat raidul din ianuarie, precum şi asupra unei alte unităţi anticorupţie, instruite de FBI. Aceste manevre le-a dat de bănuit americanilor că preşedintele afgan încearcă să-şi protejeze, de fapt, rudele şi politicienii favoriţi, în loc să lupte împotriva corupţiei, aşa cum declară pe toate canalele media şi la toate conferinţele.

×
Subiecte în articol: externe