Rusia a desfăşurat in Crimeea o nouă unitate - a doua la număr - de sisteme antiaeriene S-400 Triumf (cod de identificare NATO SA-21 Growler), un dispozitiv avansat de rachete sol-aer, pentru a controla graniţa cu Ucraina, anunta presa de la Moscova. Kremlinul sustine ca autorităţile de la Kiev încearcă să se doteze cu rachete de croazieră care ar pune în pericol peninsula anexată de Rusia în martie 2014.
Potrivit precizarilor RIA Novosti, noua unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf, instalată la Sevastopol, va controla spaţiul aerian dintre Chongar şi Armiansk la frontiera cu Ucraina. 'Sarcina celei de-a doua unităţi de sisteme S-400 este de a detecta la timp şi în caz de necesitate de a distruge aparate aeriene venite dinspre Ucraina şi care ar reprezenta un pericol pentru Crimeea', au specificat sursele agentiei ruse.
Aceiasi interlocutori au declarat ca Ucraina 'şi-a intensificat retorica agresivă la adresa Crimeii', iar recent a efectuat teste cu rachete de croazieră. 'Aceste teste cu rachete ucrainene reprezintă un pericol pentru peninsulă, întrucât traiectoria de zbor a acestora este practic imprevizibilă. Pentru evitarea unor "accidente", în Crimeea se creează un sistem eşalonat de apărare antiaeriană, iar sarcina unităţii de sisteme S-400 din Sevastopol este de a elimina astfel de ameninţări pe distanţe lungi', a afirmat responsabilul citat.
Ministerul Apărării rus anunţase în luna decembrie că o nouă unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf va intra în serviciu în Crimeea la 12 ianuarie 2018. În primăvara anului trecut, o primă unitate de sisteme S-400 a fost instalată la Feodosia.
'Indiferent ce ar testa tacticienii de la Kiev, orice fel de aparat sau proiectil care va trece frontiera aeriană a peninsulei, fără autorizaţie, va fi cu siguranţă doborât - fie că se îndreaptă în direcţia podului din Crimeea, fie în cea a sanatoriilor din Eupatoria. Voi spune un singur lucru: orice încercare de a testa apărarea noastră antiaeriană se va sfârşi prost', a avertizat Dmitri Belik, deputat în Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus.
Kievul a anuntat anul trecut ca modele de rachete cu rază medie de acţiune, testate în 2016, ar putea intra în producţie de serie în 2017 pentru a echipa forţele armate ale tarii. Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO), Oleksandr Turcinov, indicase că unele din noile versiuni modificate de rachete tactice sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 700 de kilometri şi pot deveni un factor de descurajare a Rusiei.