x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Rusia a pierdut deja!”

„Rusia a pierdut deja!”

de Şerban Mihăilă    |    27 Iun 2022   •   08:00
„Rusia a pierdut deja!”
Sursa foto: Agerpres

Ucraina va rezista mai mult decât regimul lui Putin, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, adăugând că armata rusă avansează extrem de lent în Donbas, unde suferă pierderi enorme. Concomitent, potrivit unor surse britanice, furios pe ofensiva poticnită a trupelor sale în estul Ucrainei, liderul de la Kremlin l-ar fi demis pe generalul Alexander Dvornikov, cunoscut sub porecla „Măcelarul din Alep” pentru cruzimea de care a dat dovadă în războiul sirian.

Independența și suveranitatea Ucrainei vor rezista mai mult decât regimul președintelui rus, a declarat Antony Blinken, într-o palmă retorică aplicată lui Vladimir Putin, în contextul în care trupele rusești au preluat controlul, în sfârșit, asupra orașului strategic Severodonețk, din estul regiunii Donbas.

Acesta era unul dintre ultimele orașe care stăteau în calea controlului rușilor asupra provinciei Luhansk, unul dintre cele două teritorii separatiste din Donbas pe care Moscova le recunoaște ca state independente.

În ciuda „avansurilor lente și dureroase” ale unităților rusești, Blinken îl avertizează pe Putin că „a pierdut deja”, deoarece forțele ucrainene vor rezista și vor deveni mai puternice și mai bine înarmate.

„În primul rând, Ucraina se apără cu un curaj și o rezistență extraordinare. Iar Rusia a pierdut deja. Obiectivul președintelui Putin, conform propriilor sale cuvinte, a fost acela de a elimina Ucraina ca țară independentă și suverană. Acest efort a eșuat!”, a spus Blinken, într-o conferință de presă.

„Ucraina independentă și suverană va exista mult mai mult decât se va mai afla președintele Putin pe scenă. În privința campaniei militare, forțele rusești au eșuat grav în încercarea lor de a captura Kievul. Din cauza rezistenței ucrainene, Rusia și-a modificat în mod dramatic strategia, și-a redus noile obiective și s-a concentrat, în schimb, pe ocuparea teritoriului din est, în încercarea de a schimba cursul evenimentelor și de a-i permite președintelui Putin să revendice în mod fals victoria.", a adăugat el.

Pierderi enorme

Putin și-a masat acum toate forțele în estul regiunii Donbas, unde luptele au început încă din 2014. După opt ani de război, se pare că Rusia înregistrează anumite progrese în regiune și este pe punctul de a obține controlul total asupra provinciei Luhansk.

„Însă, în timp ce Rusia a obținut câștiguri lente și dureroase într-o regiune, acestea au fost departe de a fi decisive. Și au venit cu un cost extraordinar de ridicat.”, a precizat șeful diplomației americane.

„Rapoartele publice indică faptul că zeci de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți, de când a început invazia. Rusia continuă să piardă un număr mare de tancuri, avioane, nave, echipamente și muniții.”, a spus Blinken.

Potrivit ultimului raport al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, 34.530 de militari ruși au murit de la începutul războiului. De asemenea, forțele ucrainene au distrus 1.507 tancuri rusești, 3.637 de vehicule blindate de luptă, 759 sisteme de artilerie, 241 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 99 de sisteme de apărare aeriană, 216 avioane de război și 183 de elicoptere.

„Chiar dacă Rusia reușește să ocupe mai mult teritoriu, Putin va moșteni orașe și localități pe care propria artilerie le-a transformat în dărâmături, precum și o populație locală care îl urăște”, a mai afirmat secretarul de Stat al SUA.

Mai mult, „Putin va trebui să se confrunte cu o forță ucraineană tot mai încrezătoare, mai puternică și mai bine înarmată”, a spus Blinken.

Își zboară generalul

Între timp, generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost dat afară de la conducerea trupelor din Ucraina, din cauza progresului lent al forțelor din Donbas, susține „Daily Express”. Conform publicației britanice, despre generalul de 60 de ani se spune că este „bețiv” și că și-ar fi pierdut încrederea în liderul rus.

Cunoscut și sub numele de „Măcelarul din Alep” pentru cruzimea sa din perioada când conducea trupele Rusiei în războiul sirian, el ar fi ultimul dintr-o lungă listă de comandanți de top demiși de Kremlin, ceea ce sugerează că Putin este nemulțumit de modul în care se derulează invazia.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat presupusa demitere, dar aceasta vine după săptămâni de zvonuri privind nemulțumirea liderului rus față de performanțele sale. Dvornikov s-a aflat la conducerea forțelor rusești din Ucraina începând din aprilie, dar nu a mai fost văzut în public de peste o lună.

„Reputația lui Dvornikov din Siria nu era foarte mare în cadrul armatei. Ei au spus publicului că era un strateg dur, dar știau deja că abilitatea sa de a coordona diferite tipuri de trupe nu era foarte mare. Generalul bea alcool în exces și decide asupra unor situații, cum ar fi momentul începerii unui război, în toiul nopții, fără niciun sprijin din partea serviciilor de informații.”, a precizat Christo Grozev, jurnalist de investigație pentru „Bellingcat”, într-un videoclip postat la începutul lunii pe „YouTube”.

 

×