x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză țările occidentale de manipularea raportului AIEA asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Rusia acuză țările occidentale de manipularea raportului AIEA asupra centralei nucleare de la Zaporojie

07 Sep 2022   •   15:42
Rusia acuză țările occidentale de manipularea raportului AIEA asupra centralei nucleare de la Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Ministerul rus de Externe acuză Occidentul de presiuni asupra misiunii AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, vrea explicații suplimentare despre raportul AIEA, scrie Reuters.

AIEA a cerut în raport încetarea bombardamentelor din apropierea centralei și instituirea unei zone de securitate. 

Aceasta se află sub controlul forțelor ruse din martie 2022, iar în ultimele săptămâni a fost puternic bombardată, motiv pentru care aceasta a fost oprită zilele trecute. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamente. 

Oficialul rus vrea mai multe informații despre concluziile raportului AIEA. 
"Sunt necesare explicaţii suplimentare, deoarece raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA", a spus Lavrov.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză statele occidentale că au făcut presiuni asupra experților AIEA care au fost la centrală. Autoritățile ruse au transmis AIEA toate datele privind bombardamentele și sunt nemulțumite că nu au spus adevărul, respectiv că bombardamentele provind d e la forțele ucrainene. Mai mult, Zaharova afirmă că atacurile au fost coordonate de SUA și NATO.

Rosatom a anunțat că va oferi sprijin deplin experților AIEA de la centrală. 
"Suntem pregătiţi şi avem obligaţia de a oferi un sprijin larg AIEA, specialiştilor care lucrează la centrala Zaporojie pentru a garanta siguranţa centralei nucleare. Am făcut, facem şi vom continua să facem tot ce este posibil pentru a asigura securitatea centralei nucleare Zaporojie", a declarat directorul general, Aleksei Lihaciov.

Precizările liderului de la Kremlin

Liderul de la Kremlin a precizat că forțele ruse nu au desfășurat armament militar la centrală. Afirmația sa vine în contextul în care AIEA cere crearea unei zone demilitarizate la Zaporojie. 
"AIEA scrie că este necesară îndepărtarea echipamentelor militare de pe teritoriul centralei. Dar nu există echipamente militare pe teritoriul acestei centrale" a spus Vladimir Putin la Forumul economic de la Vladivostok.

 

×
Subiecte în articol: Zaporojie aiea