x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză Ucraina de terorism nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie

Rusia acuză Ucraina de terorism nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie

02 Sep 2022   •   14:48
Rusia acuză Ucraina de terorism nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie
Sursa foto: Serghei Șoigu/Hepta

Ucraina continuă bombardamentele asupra centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, citat de Reuters.

El acuză autoritățile de Kiev de ''terorism nuclear'' şi respinge acuzațiile privind prezența armamentului greu în amplasamentul centralei.

''Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru'', a transmis oficialul rus, care acuză Ucraina de ''ameninţare reală de catastrofă nucleară'' şi utilizarea de armament occidental pentru atacurile asupra obiectivului. 

Șoigu a precizat că forțele ucrainene au lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri cu dronă în ultimele şase săptămâni.

''Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear'', a spus acesta care a azcuzat SUA și UE că ''încurajează astfel de acţiuni nechibzuite''.

O delegație AIEA se află la centrala nucleară Zaporojie

Însă Ucraina acuză acum experții AIEA că nu transmit mesajele potrivite și că Rusia ar manipula vizita acestora. 
''Armata rusă minte, manipulează şi tergiversează realitatea la centrala nucleară Zaporojie, transmiţând misiunii AIEA doar acele informaţii care îi convin'', a transmis Energoatom pe Telegram. Compania ucraineană mai acuză și de blocarea comunicațiilor mobile și de internet în orașul Energodar.

Director general al AIEA, Rafael Grossi, a spus că integritatea fizică a centralei a fost încălcată și există riscuri serioase. 

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamentele asupra centralei. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina Zaporojie Serghei Şoigu