Într-un interviu acordat publicației „Nasz Dziennik”, șeful agenției de securitate națională din Polonia, Jacek Siewiera, a afirmat că Rusia ar putea ataca țările NATO în următoarele 36 de luni. El susține că rușii pot ataca Polonia, Estonia, România și Lituania, deoarece acestea se află pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
„Dacă vrem să evităm războiul, țările NATO de pe flancul estic ar trebui să adopte un orizont de timp mai scurt, de trei ani, pentru a se pregăti pentru confruntare.
Acesta este momentul în care trebuie creat un potențial pe flancul estic, care să reprezinte un semnal clar de descurajare a agresiunii. Prin urmare, este necesară creșterea, în continuare, a numărului de trupe poloneze”, a spus Siewiera.
El a contrazis astfel estimarea unor specialiști germani, potrivit cărora Rusia ar putea ataca direct Occidentul „în șase până la 10 ani”.
Estimarea optimistă
Grupul german de experți „Consiliul German pentru Relații Externe” lansase, luna trecută, un avertisment potrivit căruia Europa ar trebui să fie în alertă maximă în fața unei acțiuni militare rusești, ce ar putea duce la invadarea unei țări NATO, peste șase ani.
„Din cauza ambițiilor sale imperiale, Rusia reprezintă cea mai mare și mai urgentă amenințare la adresa țărilor NATO. Odată ce luptele intense se vor încheia în Ucraina, regimul de la Moscova ar putea avea nevoie de doar șase până la zece ani pentru a-și reconstitui forțele armate”, estimau analiștii germani.
„În acest interval de timp, Germania și NATO trebuie să-și pregătească forțele armate să descurajeze și, dacă este necesar, să lupte contra Rusiei. Doar atunci, acestea vor fi în măsură să reducă riscul izbucnirii unui nou război în Europa”, preciza grupul de experți.
Avertisment al Casei Albe
Avertismentul Poloniei coincide cu anunțul Casei Albe, potrivit căreia ajutorul american pentru Ucraina se va epuiza „până la sfârșitul anului”, după ce SUA au susținut armata ucraineană timp de aproape doi ani.
La aproape șapte săptămâni după ce președintele Joe Biden a cerut Congresului 60 de miliarde de dolari pentru a suplimenta sprijinul acordat ucrainenilor în materie de arme și muniții - împreună cu alte 14 miliarde de dolari pentru Israel - nu s-a întâmplat absolut nimic.
Într-o lovitură dură dată Kievului, ajutorul pentru Ucraina a fost amânat de republicanii din Camera Reprezentanților, fiind condiționat de soluționarea unor probleme interne privind imigrația.
Acest impas, împreună cu perspectivele tot mai mici ca membrii Congresului să acționeze înainte de sărbători, a declanșat, luni, avertismente fără precedent din partea Casei Albe, care anunță un moment critic al războiului.
„Rămânem fără bani și nu mai avem timp!”, a declarat consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan. Înăsprirea retoricii administrației de la Washington sugerează că orice congresmen care se opune finanțării este de partea liderului rus. „Un vot contra susținerii Ucrainei este un vot pentru îmbunătățirea poziției strategice a lui Putin”, a spus el.
Comentariile lui Sullivan au fost făcute după ce directorul Biroului de Management și Buget, Shalanda Young, l-a avertizat pe președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, într-o scrisoare, că „tăierea fluxului de arme și echipamente americane va îngenunchea Ucraina pe câmpul de luptă, punând în pericol nu numai câștigurile obținute de ucraineni, ci și crescând probabilitatea unor victorii militare rusești”.