x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia continuă să atace portul ucrainean Odesa

Rusia continuă să atace portul ucrainean Odesa

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2023   •   10:30
Rusia continuă să atace portul ucrainean Odesa
Sursa foto: Hepta

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au fost angajate în primele ore ale zilei de miercuri în respingerea unui atac aerian rusesc asupra portului sudic Odesa pentru a doua noapte consecutivă, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Rusia a atacat porturile ucrainene marți, la o zi după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU pentru exporturi sigure de cereale din Marea Neagră, o decizie care a stârnit îngrijorare în primul rând în Africa și Asia cu privire la creșterea prețurilor la alimente și la foamete.

„Nu vă apropiați de ferestre, nu trageți și nu arătați activitatea forțelor de apărare aeriană”, a declarat guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Toată partea de est a Ucrainei s-a aflat sub alertă de raid aerian, începând de miercuri, la scurt timp după miezul nopții.

În alte rapoarte de pe câmpul de luptă, Moscova și Kievul au oferit marți relatări foarte diferite despre luptele din nord-estul Ucrainei.

La șase săptămâni de când Ucraina a lansat o contraofensivă în est și sud, Rusia organizează o ofensivă terestră proprie în nord-est. Moscova spune că asaltul ucrainean a eșuat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că forțele sale au avansat cu până la 2 km în direcția Kupiansk, un nod feroviar important din regiunea nord-estică Harkov.

Dar ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că inițiativa în zonă a trecut în favoarea forțelor ucrainene.

Ea a precizat că forțele ucrainene au obținut noi câștiguri în apropiere de Bakhmut, în est, un oraș care a fost capturat de forțele rusești în luna mai, după luni de lupte.

Valery Shershen, un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene de pe frontul de sud, a raportat lupte grele în jurul satului Staromayorske. „Am făcut progrese”, a declarat Shershen pentru postul de televiziune online Espreso TV, dar a precizat că forțele ucrainene nu dețin controlul complet al satului.

Relatările Ministerului rus al Apărării au declarat că forțele Moscovei au lovit grupuri de soldați ucraineni în jurul Staromayorske.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă ale niciuneia dintre părți.

De când Ucraina și-a început contraofensiva luna trecută, forțele sale, echipate cu arme și muniții occidentale noi în valoare de miliarde de dolari, nu au încercat încă o pătrundere majoră peste liniile rusești puternic apărate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Odesa rusia atac