''Vom reveni asupra acestei chestiuni şi vom calcula pagubele pe care le-aţi produs economiei noastre. În orice caz, va trebui să plătiţi'', a declarat acesta pe Telegram.
Totodată, el consideră că statele UE nu sunt parteneri economici de încredere deoarece vor să renunțe la contractele de lungă durată cu Federația Rusă căutând alte surse de aprovizionare cu energie. El transmite că Rusia va exporta în alte țări.
''Dar dacă statele europene, obişnuite să trăiască fără grijă pe cheltuiala Rusiei, sunt pregătite, aceasta numai timpul o va spune'', a mai spus acesta.
După invazia în Ucraina. Occidentul impune sancțiuni economice din ce în ce mai dure Rusiei, care au provocat retragerea marilor companii vestice de pe această piață dar și blocarea a jumătate din rezerva țării, aflată în Statele Unite, de circa 300 de miliarde de dolari. În plus, UE este dependentă în proporție de circa 40% de gazele rusești și de peste 20% de petrol dar intenționează să-și reducă importurile cu 2/3 în acest an, ajungând să renunțe definitiv până în 2027.
Deși SUA a anunțat, luna trecută, că va livra către UE o cantitate mai mare de gaze lichefiate, acestea reprezintă doar 10% din necesarul blocului comunitar iar prețurile sunt mult mai mari din cauza cheltuielilor de transport.