x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia către Moldova: Suntem pregătiţi să garantăm soluţionarea crizei transnistrene!

Rusia către Moldova: Suntem pregătiţi să garantăm soluţionarea crizei transnistrene!

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Oct 2009   •   00:00

Declaraţia făcută de preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, prin care i-a cerut lui Dmitri Medvedev retragerea trupelor ruse din Transnistria, precum şi cea prin care preşedintele rus ar fi condiţionat acest fapt de menţinerea statutului de neutralitate al R.Moldova au dus la o altă reacţie, de această dată oficială, din partea Moscovei. Conform agenţiei Interlic, Andrei Nesterenko, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, afirmă că "Rusia este pregătită să garanteze acordurile pentru soluţionarea crizei transnistrene".



"Primul contact al lui Dmitri Medvedev cu Mihai Ghimpu, care fiind preşedinte al Parlamentului îndeplineşte şi funcţia de preşedinte interimar al ţării, nu a putut permite mai mult decât o trecere în revistă a relaţiilor", explică Nesterenko într-un comunicat de presă care se recunoaşte a fi ofical o contradeclaraţie la  cele afirmate de Ghimpu, dar şi la ipotetica cerere formulată de medvedev la Chişinău. Nesterenko nu se jenează să-l tragă public de urechi pe preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu: "Fiecare politician are dreptul să îşi exprime impresiile în urma întrevederii cu partenerii, dar să formuleze unilateral, în baza propriei interpretări, construcţia unor înţelegeri, este altă chestiune. Se pare ca formarea structurilor puterii în R.Moldova, precizarea conceptelor politice în cadrul coaliţiei de guvernare, nu are loc fără anumite semnale contradictorii".

Potrivit lui Nesterenko, Mihai Ghimpu s-a limitat la exprimarea îngrijorării privind sistarea evacuării echipamentelor militare ruse. "În general, modificarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii şi reluarea evacuării muniţiilor depinde direct de paşii concreţi în vederea reglementării transnistrene. Însă soluţiile compromisului trebuie alese de către reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului", a încheiat Nesterenko.

×