x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Ceasuri de un milion de dolari pentru politicieni!

Rusia: Ceasuri de un milion de dolari pentru politicieni!

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2009   •   00:00
Rusia: Ceasuri de un milion de dolari pentru politicieni!

Nici nu s-au răcit cum trebuie prognozele făcute de Banca Centrală, care arată o depreciere dură a rublei faţă de dolar, că politicienii din fostul imperiu roşu au sfidat şi mai tare criza economică, dar şi o naţie aflată în pragul colapsului - titrează Vedomosti. De la dormitoarele tapate în aur şi maşinile Lexus dotate cu scaune cu masaj - achiziţionate din bugetul de stat - oficialii ruşi au trecut la ceasuri de lux. Capul de afiş îl ţine Vladimir Resin, viceprimarul Moscovei. Acesta poartă la mână un ceas DeWitt personalizat, care valorează un milion de dolari!



Dacă multe dintre statele dezvoltate au realizat şi impus o anumită conduită atunci când este vorba de modul în care un oficial se prezintă în cadrul unei companii sau în administraţia locală, în Rusia nimeni nu este îngrădit de nimic. Dacă Top News ne arată că, în 2009, în Rusia s-au vândut ceasuri de lux în valoare de aproximativ o sută de milioane de euro(!!!), Vedomosti, în schimb, ne oferă un top al celor care poartă astfel de ceasuri.

Vladimir Putin, cel mai important om din Rusia, poartă la mână un ceas relativ ieftin. Este vorba despre un Blancpain - Leman Aqualung Data Grande 2009, cu o valoare de circa 10.500 dolari. În Rusia este cunoscută mania fostului preşedinte pentru această marcă. De foarte multe ori, în timpul vizitelor pe care le-a făcut în ţară, a dăruit ceasuri marca Blacpain oamenilor obişnuiţi!  Anterior acestui ceas, Putin a purtat o bijuterie de 60 de mii de dolari, marca Patek Philippe, una care a devenit preferata multor politicieni. Astfel, arată publicaţia rusă, Andrei Kostin - preşedintele VTB poartă un Patek Philippe Sky Luna în valoare de 240,8 mii de dolari, Alexei Ulyukayev - prim vicepreşedinte al Băncii Centrale are un  Patek Philippe Anual Calendar 5960 de 78,8 mii de dolari, ministrul Transporturilor Igor Levitin poartă  Patek Philippe Perpetual Calendar. 5159 de  74,8 mii de dolari.  Serghei Naryshkin, şeful administraţiei prezidenţiale poartă o astfel de marcă de 29,7 mii de dolari iar preşedintele Comitetului Dumei de Stat în domeniul afacerilor internaţionale, Konstantin Kosachev, este mai modest, el purtând un Patek Philippe de numai 16,1 mii de dolari.

Preşedintele Dmitri Medvedev preferă şi el o marcă relativ ieftină. Poartă un  Breguet - Classique Luna Faza de numai  32.2 mii de dolari. A lasat să i se vadă preferinţa în timp ce-i oferea braţul Primei Domane a Rusiei, Svetlana. Pe aceeaşi marcă mizează şi ministrul de finanţe, Alexei Kudrin, el având un ceas de 14,9 mii de dolari. În schimb, Alexei Miller, şeful Gazprom,poartă un Breguet - Classique Grande Complication Tourbillon cu o valoare de 112.1 mii de dolari.  

Un alt brand preferat de funcţionarii publici din Rusia este Ulysse Nardin. Această marcă de ceas este la încheietura viceprim-ministrului Dmitri Kozak (nr. 15,9 mii de dolari). Anatoly Chubais, şeful Rosnanotehnology este fericitul proprietar al unui  Ulysse Nardin de 20500 franci elveţieni iar guvernatorul regiunii Samara, Vladimir Artyakov, poartă aceeaşi marcă, dar la o valoare de 22,8 mii de dolari.

Rolexul nu are foarte mare căutare. La un preţ de 27 de mii de dolari şi-a achiziţionat o astfel de marcă Alexander Khloponin - Guvernatorul Regiunii Krasnoyarsk precum şi Cemezov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Rostekhnologia, la un preţ de 31500 de dolari.

DeWitt, marca preferată de viceprimarul Moscovei Vladimir Resin, o găsim şi la mâna altor oficiali. Nu la preţul de un milion de dolari... Astfel, guvernatorul regiunii Samara, Artyakov, poartă un model de DeWitt pentru care a plătit 225 de mii de franci elveţieni (fără taxe). Predecesorul său, acum un senator, Konstantin Titov, a fost mai modest în materie de ceasuri, el purtând un  Eberhard & Co de numai 6.500 de dolari. Acum se mândreşte cu o raritate, GreubelForsey Double Tourbillon 30, realizat din aur alb şi platină, cu o valoare de 525 de mii de dolari!

Cu toate acestea, Elizabeth Doerr, senior editor al catalogului anual al mărcilor de ceasuri scumpe, spune că nu funcţionarii publici sunt cei mai fideli cumpărători ai unor mărci de prestigiu. "De obicei, ceasurile scumpe sunt apanajul familiilor regale, celebrităţilor sau oamenilor de artă şi de afaceri", susţine aceasta. Vedomosti notează că vicepremierul Kozak a explicat provenienţa ceasului de multe mii de dolari ca fiind "un cadou de la un prieten". Fireşte - se întreabă retoric cotidianul rus - "acel prieten nu a cerut niciodată servicii pentru un astfel de cadou?"

Sunt şi personaje care îşi pot justifica astfel de achiziţii, arată sursa menţionată. De exemplu, ministrul Transporturilor, Igor Levitin este capabil să-şi permită achiziţii de lux. Levitin este al doilea om din  Guvern ca venituri anuale.  În 2008, el a câştigat 20.6 milioane ruble. În 2004, când a fost numit ministru,  Levitin a vândut acţiunile sale în diverse companii, în prezent obţinând venituri din dobânzile la depozitele bancare.

Igor Nikolaev, directorul departamentului de analiză strategică a companiei FBK (nr. companie naţională de audit şi consultanţă) susţine că "ceasurile afişate de către funcţionarii publici reprezintă o provocare pentru populaţia ţării. O populaţie din care 17% trăieşte sub nivelul de subzistenţă. Mulţi explică provenienţa acestor ceasuri ca fiind din cadouri. Chiar şi aşa, este ilegală provenienţa lor pentru că legea spune că un funcţionar public poate primi cadouri de maxim trei mii de ruble. Ei sfidează oamenii acestei ţări pentru că nici nu pot - în majoritatea cazurilor - justifica venituri pentru astfel de achiziţii, dar şi prin faptul că încalcă nonşalant legislaţia". În 2002, Vladimir Putin a emis un decret care reglementa teoretic standardele de etică la funcţionarii publici. Decretul obligă funcţionarul public "să se abţină de la orice comportament care ar putea pune sub semnul întrebării îndeplinirea obiectivului dat de îndatoririle oficiale". O definiţie mai mult decât vagă, oferită de fostul şef al statului ca paravan pentru orice. În martie 2009, Medvedev a sugerat că standardele de conduită pentru funcţionarii publici trebuiesc modificate începând din 2013. "Astfel, din 2013, funcţionarii şi managerii de companii de stat sunt liberi să poarte în timpul programului chiar şi produse de un milion de dolari chiar dacă sfidează bunul simţ", - conchide Nikolaev.

×
Subiecte în articol: externe