x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia condamnă oficial decizia luată la Chişinău faţă de condamnarea ocupaţiei sovietice

Rusia condamnă oficial decizia luată la Chişinău faţă de condamnarea ocupaţiei sovietice

de Corina Andriuta    |    01 Iul 2010   •   00:00

Duma de Stat a Federaţiei Ruse a condamnat oficial decretul aprobat de preşedintele Moldovei Mihai Ghimpu faţă de ziua de 28 iunie, una care va fi considerată „de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului totalitar comunist” . Conform Interfax, documentul dat publicităţii de Dumă spune că „decizia preşedintelui Republicii Moldova aduce o lovitură şi posibilităţilor de soluţonare a conflictului transnistrean".



"Este un act planificat al unei campanii politice, îndreptată împotriva relaţiilor moldo-ruse, o încercare directă de denaturare a istoriei mondiale, dar şi de a îndreptăţi politica falimentară a autorităților din Republica Moldova", spune declaraţia oficială a Dumei de Stat a Federației Ruse, citată de Interfax. Conform rian.ru, poziţia Dumei s-a produs la presiunile exercitate de şeful Comitetului Dumei ruse pentru afacerile CSI, Alexei Ostrovschii, susţinut de speakerul Dumei de Stat, Boris Grizlov. "Noi nu avem dreptul să trecem cu vederea astfel de decizii, nu doar cele care ţin de Rusia şi Moldova, dar de întreaga comunitate internaţională", a tunat Ostrovschii, deputat care este convins că „decretul lui Ghimpu continuă logica celor care denaturează adevărul istoric”.


"Verticalitatea lui Mihai Ghimpu costă cetăţenii Republicii Moldova. Lucrurile care le-a spus preşedintele interimar în decret au fost spuse de zeci de ori şi cu mulţi ani în urmă. A schimbat asta ceva? Cu Rusia este şi mai interesant. Diplomaţia Republicii Moldova a reuşit în jumătate de an un lucru fantastic - să aducă din nou în discuţie între marile puteri regiunea transnistreană (n.r. Germania şi Federația Rusă). Dacă vrei să rezolvi problema, trebuie să ai Rusia ca partner, dacă o faci ocupant - ai stricat toată munca Ministerului de Externe"  - Igor Boțan, analist politic


×
Subiecte în articol: externe