x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia construieşte un „Centru de reacţie” în Serbia, dar neagă că ar fi o replică a scutului antirachetă de la Deveselu

Rusia construieşte un „Centru de reacţie” în Serbia, dar neagă că ar fi o replică a scutului antirachetă de la Deveselu

18 Oct 2011   •   08:24
Rusia construieşte un „Centru de reacţie” în Serbia, dar neagă că ar fi o replică a scutului antirachetă de la Deveselu

Rusia neaga speculatiile conform carora 'Centrul de reactie rapida' pe care il construieste la aeroportul din Nis, in Serbia are menirea de a spiona baza de la Deveselu, Romania, unde se instaleaza scutul antiracheta de catre Statele Unite ale Americii, informeaza Associated Press.

La ceremonia de inaugurare a Centrului din Nis, Sergey Shoigu, ministrul rus pentru situatii de urgenta a declarat ca acesta nu adaposteste echipamente militare, ci echipamente si personal destinat dezastrelor naturale din Balcani, precum incendiile forestiere, inundatiile, cutremurele.

Shoigu a adaugat ca vor activa si echipe de genisti, pentru a dezamorsa minele si bombele ramase neexplodate in regiunea Nis, in urma atacurilor NATO impotriva Serbiei, din 1999.

Ministrul de interne sarb, Ivica Dacic a adaugat ca ar fi dreptul suveran al tarii sale sa permita existenta unor trupe si instalatii militare pe teritoriul sau, dar ca nu este cazul cu baza ruseasca din Nis.

Oficial, Serbia incearca sa isi pastreze neutralitatea, refuzand sa adere la Alianta Nord-Atlantica sau sa semneze un acord de cooperare militara cu Rusia similar celui pe care Romania il are cu SUA via NATO.

×