x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia denunţă 'caracterul belicos' al noii strategii nucleare americane

Rusia denunţă 'caracterul belicos' al noii strategii nucleare americane

03 Feb 2018   •   18:22
Rusia denunţă 'caracterul belicos' al noii strategii nucleare americane

Rusia a denunţat sâmbătă "caracterul belicos" şi "antirus" al noii strategii nucleare americane, făcută publică în ajun, şi a avertizat că va lua "măsurile necesare" pentru a-şi asigura securitatea faţă de Statele Unite ale Americii.

 

"De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi", a reacţionat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat de presă, declarându-se "profund decepţionat". "Evident, va trebui să luăm în calcul abordările Washingtonului şi să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai menţionează în comunicatul citat.

SUA şi-au anunţat vineri intenţia de a se dota cu arme nucleare cu putere scăzută ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei. Acest anunţ i-a făcut pe experţi să se teamă de o relansare a proliferării nucleare şi de creşterea riscului unui conflict nuclear.

Moscova a denunţat sâmbătă "o încercare de a repune în discuţie dreptul (Rusiei) la legitimă apărare". "Sperăm că Washingtonul este conştient de nivelul de pericol ridicat pe care îl reprezintă aceste directive din punctul de vedere al planificării militare practice", potrivit comunicatului MAE rus.

Potrivit Moscovei, documentul american este "plin până la refuz cu tot soiul de clişee antiruseşti, începând cu acuzaţia abracadabrantă de 'comportament agresiv' şi de toate 'ingerinţele' cu putinţă şi terminând cu acuzaţiile la fel de nefondate de 'încălcări' a tot soiul de acorduri privind controlul armamentelor".

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la finalul lui 2016 consolidarea capacităţilor nucleare ale Rusiei, precum şi modernizarea armamentului, ca răspuns la întărirea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută drept o ameninţare. Dată publicităţii în 2014, doctrina militară a Rusiei, ale cărei cheltuieli militare nu s-au modificat, dar sunt inferioare celor ale americanilor, nu face referire la posibilitatea unui "atac preventiv" cu folosirea ogivelor nucleare.

Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul doar în caz de agresiune împotriva ei sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare la adresa existenţei înseşi a statului". AFP aminteşte că Rusia a acuzat în mai multe rânduri NATO şi SUA că sunt antrenate într-o cursă frenetică a înarmării şi că distrug "echilibrul militar" în vigoare în Europa după dezmembrarea URSS.

×
Subiecte în articol: Rusia sua doctrina doctrina nucleara