x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Deputaţii au aprobat dezincriminarea violenţelor domestice

Rusia: Deputaţii au aprobat dezincriminarea violenţelor domestice

25 Ian 2017   •   17:25
Rusia: Deputaţii au aprobat dezincriminarea violenţelor domestice

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri în a doua lectură un proiect de lege care dezincriminează actele de violenţă domestică, în pofida protestelor militanţilor pentru apărarea drepturilor omului, transmite AFP. 

Proiectul de lege va dezincrimina violenţele comise în cadrul aceleiaşi familii, inclusiv asupra copiilor sau soţului/soţiei, atât timp cât ele nu cauzează răni grave şi nici nu au un precedent. 

Proiectul prevede, prin urmare, o amendă de 30.000 de ruble (470 de euro), în contextul în care legislaţia actuală îi pedepseşte cu până la doi ani de închisoare pe autorii de violenţe domestice. 

Textul mai trebuie aprobat şi în a treia lectură de către deputaţi, apoi trebuie votat de către senatori, procedură care este în general o formalitate, înainte de a fi promulgat de preşedintele Vladimir Putin. 

Supranumit 'legea privind loviturile peste faţă', proiectul este susţinut de numeroşi parlamentari conservatori, care afirmă că el oferă o a doua şansă persoanelor care se fac vinovate de violenţă domestică. 

"Dacă îi dai o palmă copilului prost crescut, rişti până la doi ani de închisoare. Dacă vecinul tău face acelaşi lucru, nu va primi decât o amendă", a denunţat pe blogul său unul dintre autorii legii, senatoarea Elena Mizulina. 

Legea actuală le permite de asemenea copiilor în conflict cu părinţii lor să îi aducă pe aceştia în faţa justiţiei, a afirmat ea. 

Duma rusă (camera inferioară a Parlamentului) a respins propunerile unor deputaţi comunişti, care voiau să nu fie dezincriminate violenţele asupra copiilor sau femeilor însărcinate. 

Kremlinul şi-a exprimat la rândul său sprijinul pentru proiect. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a explicat jurnaliştilor că "a califica drept violenţe domestice anumite gesturi din cadrul familiei înseamnă a dramatiza din puncte de vedere juridic". "Nu este corect", a subliniat el. 

Avocatul Maksim Krupski, militant pentru drepturile omului, a afirmat pentru postul de ştiri rus RBK că această "dezincriminare va încuraja persoanele susceptibile a comite violenţe domestice". 

Violenţele domestice, în speciale cele comise sub influenţa alcoolului, sunt o problemă larg răspândită în Rusia: în 2015, peste 4.000 de persoane au fost ucise de un membru de familie, conform Comitetului Kremlinului pentru drepturile omului, care citează Ministerul rus de Interne.

AGERPRES

×