x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își îndreaptă exporturile de combustibili spre Africa și Orientul Mijlociu

Rusia își îndreaptă exporturile de combustibili spre Africa și Orientul Mijlociu

23 Iun 2022   •   12:59
Rusia își îndreaptă exporturile de combustibili spre Africa și Orientul Mijlociu
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Exporturile de combustibili ale Rusiei în Orientul Mijlociu și Africa au crescut ca urmare a embargoului impus de UE, arată datele Refinitiv Eikon, citate de Reuters.

Acest fapt este de așteptat să crească concurența între Rusia și alți exportatori de petrol, precum Arabia Saudită și SUA, deși prima ar putea fi încântată de creșterile de prețuri care au rezultat ca urmare a sancțiunilor vestice. 

UE a decis scăderea cu 90% a importurilor de petrol din Rusia în următoarele 6 luni, ca urmare a invadării Ucrainei. 

În acest context, state asiatice au sporit livrările deși sunt producători mari de petrol și rafinează mai mult țiței decât consumă, fiind exportatori de combustibili.

"Africa şi Orientul Mijlociu par să fie principalele opţiuni pentru livrările de petrol ale Rusiei, astfel încât ne aşteptăm la majorarea aprovizionării în aceste regiuni în semestrul doi din 2022, pe măsură ce vor fi impuse sancţiunile UE", a precizat un trader sub protecția anonimatului.

În acest context, Rusia a mărit livrările de benzină și nafta spre Nigeria, Maroc, Senegal, Sudan, Coasta de Fildeş şi Togo şi Orientul Mijlociu.

Înainte de sancțiuni, Rusia esporta peste 2,5 milioane barili pe zi (bpd) de ţiţei și circa 2 milioane bpd de combustibili spre Europa.

Livrările Moscovei spre Africa au urcat la 1 milion de tone de la începutul anului, de la 0,8 milioane de tone în aceeași perioadă din 2021. 


 

×