Capacităţile de luptă ale forţei navale ruseşti din Marea Mediterană vor spori semnificativ după ce Flotei din Marea Neagră i se vor alătura primele submarine "invizibile" din clasa Varşavianka, în 2015, a anunţat joi amiralul Viktor Şirkov, citat de agenţia RIA Novosti.
Rusia a format o forţă navală permanentă în Marea Mediterană anul trecut pentru a-şi apăra interesele în regiune. Manevra a fost percepută însă în mare parte drept o replică la apelurile în favoarea unei intervenţii internaţionale pe fondul conflictului cu aspect de război civil din Siria, un vechi aliat al Rusiei.
Forţa este compusă actualmente din 12 nave de război şi vase auxiliare, inclusiv crucişătorul dotat cu rachete cu propulsie nucleară Piotr Veliki şi portavionul Amiral Kuzneţov. Potrivit lui Şirkov, navele ruseşti fac parte dintr-o operaţiune internaţională ce urmăreşte distrugerea arsenalului de arme chimice al Siriei.
"În general, sarcinile primite de grupul din Marea Mediterană sunt absolut clare: eliminarea oricărei ameninţări la adresa graniţelor şi securităţii Rusiei", a explicat amiralul, adăugând că este normal pentru orice ţară să îşi menţină forţe navale în regiuni vitale de pe glob. Şirkov a menţionat că primul submarin diesel-electric din clasa Varşavianka, Novorosisk, se va alătura Flotei din Marea Neagră în 2015.
Ministerul Apărării a comandat un total de şase submarine din clasa Varşavianka, supranumite "găuri negre în ocean" de Marina americană din cauză că sunt aproape de nedetectat când sunt scufundate. Conform autorităţilor portuare din Sankt Petersburg, cel de-al doilea şi cel de-al treilea submarin din serie vor fi lansate la apă în mai şi respectiv iunie, "pentru a fi livrate clientului până la finele anului". Construcţia celui de-al patrulea submarin - Krasnodar - a început joi la fabrica din Sankt Petersburg.
Clasa de submarine Varşavianka reprezintă o versiune îmbunătăţită a submarinelor din clasa Kilo şi este dotată cu o tehnologie avansată de camuflare, rază de lovire mai extinsă şi abilitatea de a lovi ţinte terestre, aflate pe suprafaţa apei şi sub apă.