x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia majorează taxele pentru exporturile petroliere

Rusia majorează taxele pentru exporturile petroliere

29 Mai 2009   •   00:00

Guvernul rus a anunţat, joi, majorarea taxei pentru exporturile petroliere, de la 137,7 la 152,8 dolari pe tonă, începând de la data de 1 iunie 2009, informează rian.ru.



Taxele pentru exporturile de produse rafinate uşoare vor creşte la 115,2 dolari pe tonă, de la 105,1 dolari pe tonă în prezent. De asemenea, taxele pentru exporturile de produse rafinate grele (cum sunt combustibilii termici) vor fi majorate la 62,1 dolari pe tonă, de la 56,6 dolari pe tonă în prezent.

Anul trecut, guvernul rus a renunţat la practica de a ajusta la fiecare două luni taxele pentru exporturile de ţiţei şi produse petroliere, în funcţie de evoluţia preţului barilului de ţiţei Urali pe pieţele mondiale. Începând de la 1 decembrie 2008, ajustarea nivelului taxelor se face lunar pentru a răspunde mai rapid la modificările de preţuri de pe piaţa mondială.

Criza financiară globală a obligat Rusia, pentru care exporturile de petrol asigură o mare parte din veniturile sale, să devalorizeze treptat rubla pe fondul fugii capitalurilor şi scăderii preţurilor petrolului la nivel mondial. Cotaţia barilului de petrol a scăzut constant de la nivelul record de 147 de dolari în luna iunie 2008 până la aproximativ 40 de dolari în primăvara lui 2009, pentru ca în ultimele săptămâni să crească uşor la 50 de dolari.

×
Subiecte în articol: externe dolari