Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) ia în considerare întărirea controalelor asupra exporturilor de cereale, anunţă agenţiile ruse de presă Interfax şi RIA, transmite Reuters.
Au existat şi speculaţii pe piaţă potrivit cărora cel mai mare exportator mondial de grâu ar putea limita exporturile în sezonul 2018/2019, care a început la 1 iulie, pentru a ţine sub control preţurile pe plan intern.
Printre propuneri se află emiterea unor licenţe de export pentru unele pieţe, prin care entităţile controlate de stat, cum ar fi United Grain Company, ar juca un rol mai important, a afirmat şeful Rosselkhoznadzor, Sergei Dankvert.
"L-am informat pe vicepremierul Alexei Gordeyev că noi credem că sistemul pentru acceptarea exporturilor trebuie să fie schimbat. Există ţări care au cerinţe specifice. Pentru ele, ar trebui să avem licenţe de export", a spus Dankvert.
Şi ministrul rus al Agriculturii, Dmitry Patrushev, afirma recent că ar trebui reglementat preţul cerealelor pe piaţa internă, dar oficialul a precizat că declaraţiile sale se referă numai la utilizarea subvenţiilor pentru transportul rutier din regiunile îndepărtate şi alte mecanisme folosite anterior.
Anul trecut, Rosselkhoznadzor a extins verificarea exportatorilor de cereale, pentru a reduce riscul plângerilor din ţările importatoare şi a spori potenţialul de export al Rusiei.
Dmitry Patrushev anunţa în decembrie că recolta de cereale a Rusiei din 2018 s-a ridicat la 110 milioane tone. În 2017, Rusia a avut o recoltă record: 135,4 milioane tone.
Ministerul rus al Agriculturii se aşteaptă ca în actualul an agricol, care acoperă perioada iulie 2018-iunie 2019, exporturile de cereale din Rusia să se ridice la 39 milioane tone, dintre care 34 milioane tone de grâu.AGERPRES