x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia recunoaşte că este VINOVATA de poluarea radioactiva cu ruteniu-106

Rusia recunoaşte că este VINOVATA de poluarea radioactiva cu ruteniu-106

21 Noi 2017   •   10:08
Rusia recunoaşte că este VINOVATA de poluarea radioactiva cu ruteniu-106

Agenţia de meteorologie a Rusiei, Rosgidromet, a recunoscut că o concentraţie "extrem de ridicată" de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale tarii, confirmând, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii.

 

"Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny" între 25 septembrie şi 1 octombrie, a precizat Rosgidromet într-un comunicat, potrivit caruia, nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost concentratia de ruteniu-106, "a depasit de 986 de ori" valorile din lunile anterioare.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare, dar Argaiash se afla la doar 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie si care dispune, printre altele, de o uzină de retratare a combustibilului nuclear uzat.

Agenţia rusă precizează că, înainte să ajunga, din 29 septembrie, "în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei", ruteniu-106 a fost detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei.

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă. La acea data, Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) preciza că sursa poluării nu poate proveni de la un reactor nuclear, deoarece ar fi trebuit să fie detectate şi alte elemente radioactive şi a avansat ipoteza unei emiteri de la o instalaţie legată de ciclul combustibilului nuclear sau de fabricarea de surse radioactive.

Ruteniu-106 este un produs de fisiune provenit din industria nucleară, dar care poate fi folosit inclusiv pentru tratamente medicale. Nivelurile de concentraţie în aer ale ruteniului-106 înregistrate în Europa sunt fără consecinţe pentru sănătatea umană şi pentru mediu", a indicat IRSN, mentioneaza agerpres.

×