x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina

Rusia reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina

02 Noi 2022   •   13:42
Rusia reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Acordul permite transportul a milioane de tone de cereale ucrainene prin porturi blocate și urmărește să prevină foametea în țările mai sărace.„Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par a fi suficiente și reia punerea în aplicare a acordului", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit Reuters, răsturnarea de situație vine în urma unei convorbiri telefonice între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Tayyip Erdogan, care a avut loc marți, și unor conversații repetate între miniștrii apărării ai celor doi șefi de stat.

Moscova s-a retras din acordul intermediat de ONU în weekend, după ceea ce a acuzat un „atac terorist” asupra flotei sale de nave din Marea Neagră, lansat din Crimeea de către forțele ucrainene.

Turcia a confirmat știrea, spunând că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a transmis omologului său turc că operațiunile vor fi reluate începând de miercuri.

„Transporturile de cereale vor continua așa cum s-a convenit până astăzi, începând cu ora 12:00”, a declarat președintele Turciei Tayyip Erdogan.

Navele au continuat să transporte cereale ucrainene de-a lungul rutei, în ciuda suspendării, dar era puțin probabil ca acest lucru să fi continuat mai mult timp, deoarece companiile de asigurări au încetat să mai emită noi contracte.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut liderilor lumii să răspundă ferm oricăror încercări ale Rusiei de a perturba coridorul de export.

×
Subiecte în articol: Rusia acord cereale reia acordul garantii