x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Romanovii cer reluarea anchetei asupra execuţiei ţarului Nikolai al II-lea

Rusia: Romanovii cer reluarea anchetei asupra execuţiei ţarului Nikolai al II-lea

16 Ian 2010   •   00:00

Familia Romanov a sesizat vineri justiţia rusă pentru a cere reluarea anchetei criminale asupra execuţiei ultimului ţar al Rusiei, Nikolai al II-lea. Ancheta a fost închisă acum un an, au anunţat reprezentanţii ei în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.



Marea Ducesă Maria Vladimirovna, şeful Casei Imperiale a Romanovilor, "a depus o plângere la tribunalul Basmannîi din Moscova cerând să considere ilegală şi nefondată" decizia Comitetului de anchetă al Parchetului rus de a închide ancheta, a declarat avocatul Gherman Lukianov. Ducesa cere de asemenea justiţiei să oblige Comitetul de anchetă să-i furnizeze o copie după rezoluţia de închidere a anchetei", a adăugat avocatul, citat de AFP.

Potrivit Romanovilor, notează Agerpres, decizia de închidere a anchetei "contrazice decizia Curţii Supreme" ruse care a recunoscut în octombrie 2008 că Nikolai al II-lea şi familia sa sunt "victime ale represiunii politice". Ţarul Nikolai al II-lea, soţia sa, Aleksandra Feodorovna, şi cei cinci copii ai lor, între care şi micul prinţ Aleksei, au fost împuşcaţi de bolşevici în Casa Ipatiev din Ekaterinburg, la 17 iulie 1918.

Familia Romanov şi Biserica Ortodoxă au îndoieli că rămăşiţele pământeşti descoperite în 2007 în regiunea Ekaterinburg aparţin prinţului Aleksei şi surorii sale mai mari, ducesa Maria, în pofida rezultatelor testelor ADN făcute în Rusia, SUA şi în Austria.

×
Subiecte în articol: externe