x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se arată uimită de sprijinul american pentru un proiect de rezoluţie ONU privind Siria

Rusia se arată uimită de sprijinul american pentru un proiect de rezoluţie ONU privind Siria

29 Mai 2013   •   17:30
Rusia se arată uimită de sprijinul american pentru un proiect de rezoluţie ONU privind Siria

Federaţia Rusă este uimită de sprijinul activ al Statelor Unite ale Americii pentru un proiect de rezoluţie al Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului privind Siria, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, informează agerpres.ro.

"Sunt foarte uimit că, în afara coautorilor proiectului de rezoluţie respectiv, Qatar şi Turcia, delegaţia Statelor Unite ale Americii este cea mai activă în promovarea acestei iniţiative nu tocmai utile", a afirmat el pentru presa de la Moscova. Descriind textul ca fiind "părtinitor şi odios", Lavrov a precizat că a discutat recent despre acest subiect cu secretarul de stat american John Kerry.

"Anterior, o rezoluţie similară a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU, cu toate că numărul susţinătorilor săi a scăzut cu aproape o treime comparativ cu situaţia de anul trecut", a explicat Lavrov, cu trimitere la rezoluţia de la 15 mai sprijinită de grupul arab şi susţinută de SUA.

Ministrul de externe rus a avertizat că adoptarea acestui proiect de rezoluţie ar marca o încercare de a obstrucţiona iniţiativa comună SUA-Rusia de a organiza o conferinţă internaţională consacrată Siriei. "Rezoluţia Adunării Generale a fost activată imediat după ce ne-am anunţat iniţiativa comună în timpul vizitei lui John Kerry la Moscova. Acum Consiliul pentru Drepturile Omului procedează la fel", a notat Lavrov.

În context, el a opinat că decizia UE de a ridica embargoul asupra armelor pentru opoziţia siriană de luni a făcut situaţia şi mai complicată. "În primul rând a fost dubios să pui embargou asupra a ceva ce oricum este interzis de dreptul internaţional. Acum, ridicarea embargoului complică şi mai mult situaţia", a conchis oficialul rus. 

×